Průměrná cena benzinu v Česku se v sobotu dostala na rekordních 47,31 koruny na litr

Tankování paliva (ilustrační fotka).

Tankování paliva (ilustrační fotka). Zdroj: Pexels

Průměrná cena benzinu v Česku dosáhla nového maxima. V sobotu se Natural 95 prodával v průměru za 47,31 koruny za litr, což je o pět haléřů více, než byla jeho dosavadní rekordní cena z letošního března. Vyplynulo to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Nafta v sobotu zdražila na průměrných 46,53 koruny za litr a proti březnové rekordní hodnotě je zhruba o tři koruny nižší.

Ceny pohonných hmot rostou navzdory opatření, které vláda přijala kvůli jejich zdražování. Od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty, přičemž ministerstvo financí očekávalo zlevnění až o 1,80 koruny na litru. V současné době ale řidiči tankují paliva dráž než před snížením spotřební daně.

"Důvodem mizivého viditelného účinku snížení spotřební daně je fakt, že čerpací stanice si část příslušného snížení přisvojily, takže nezlevnily v celém rozsahu snížení daně, a naopak si navýšily marže. Vládu opatření vyjde za čtyři měsíce na čtyři miliardy korun. Z této částky ovšem až 1,5 miliardy poputuje do kapes čerpadlářů. Ti totiž platí nižší celkovou daň z pohonných hmot, ale do konečných cen promítli jen část tohoto snížení," uvedl ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda v pátek, kdy už byl benzin podle dat CCS v průměru o padesátník na litr dražší než poslední květnový den před snížením daně. Cena nafty byla v pátek proti 31. květnu zatím ještě nižší.

Ceny pohonných hmot letos prudce vzrostly na přelomu února a března poté, co Rusko zahájilo 24. února vojenský útok na Ukrajinu. Ještě 23. února stál litr benzinu zhruba 37,40 koruny a litr nafty zhruba 36,40 koruny. Jen během dvou týdnů po začátku ruské invaze cena benzinu vystoupala až na průměrných 47,26 koruny na litr 10. března a cena nafty na průměrných 49,57 koruny za litr 13. března. V dalším období ceny sice klesly, od konce dubna ale zejména u benzinu průměrná cena už většinou jen stoupala. V reakci na vysoké ceny paliv vláda zavedla kontroly marží u prodejců paliv, rozhodla o dočasném snížení spotřební daň z nafty a benzinu a plánuje třeba ukončení povinného přimíchávání tzv. biosložky do paliv od července.

Podle Kovandy jedním z důvodů rychlého návratu cen nad úrovně před snížením daně je i vývoj na světovém trhu s ropou a na rotterdamské surovinové burze, kde se paliva prodávají velkoobchodně.