V programu KB „Nastartujte se“ uspěl český výrobce reproduktorů

Zdroj: Michal Zobač

Společnost Boem Audio získala první místo v grantovém programu Komerční banky Nastartujte se. V pátém ročníku grantového programu Komerční banky a Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) zvítězila česká společnost Boem Audio, která se zabývá vývojem a výrobou inovativních dřevěných reproduktorů.

Na realizaci svého podnikatelského záměru získali autoři projektu Boem Audio od Komerční banky finanční grant ve výši 300 tisíc Kč. Program Nastartujte se podporuje začínající mladé podnikatele již od roku 2013.

Druhé místo a finanční podporu 100 tisíc Kč získal projekt FoodIN s konceptem netradičního cateringu. Jídlo připravují z těch nejkvalitnějších surovin, které sami vybírají a nakupují u malých českých farmářů, pěstitelů a producentů. Bronzovou příčku s finanční odměnou 50 tisíc Kč obsadil projekt Nangu – chocolate, který na trh přináší světový unikát, propojení kvalitní čokolády s učením znakového jazyka. Cenu veřejnosti a finanční grant 50 tisíc Kč obdržel projekt „Rodinná sýrárna DaMilk“.
Níže vám přinášíme zajímavé názory letošních vítězů programu Nastartujte se.Celé rozhovory je možné si přečíst na http://www.nastartujtese.cz/rozhovory-s-vitezi/.

Cena odborné poroty, 1. místo: Jakub Trödler, Boem Audio

Můžete se s námi podělit o pocity z vítězství?

Je to pro nás skvělá příležitost jak dát světu vědět o sobě a naší vizi přinést nejlepší bezdrátové reproduktory. Také je to ale určité zadostiučinění. Dlouho společně pracujeme a dáváme do projektu všechno, co máme k dispozici, včetně veškerého volného času a peněz. To, co nás ale nejvíc potěšilo, je, že v podobě úspěchu v Nastartujte se dostáváme šanci dokončit první produkt. Na ten se těšíme už dlouho a věříme, že bude tou nejlepší vizitkou našeho projektu.

Proč jste se přihlásili do projektu Nastartujte se a kde jste se o této soutěži dozvěděli?

Do projektu jsme se přihlásili, protože jsme s postupným vývojem vyčerpali vlastní finanční možnosti. Všechno, co jsme měli našetřeno, padlo na vybudování solidních základů nové české firmy, která hodlá reprezentovat naši zemi nejen v EU, ale i za oceánem. O soutěži Nastartujte se jsme se dozvěděli na internetu, když jsme hledali grantové programy a startupová centra. Máme štěstí, že žijeme v době, kdy se Evropská Unie a velké společnosti zajímají o podporu nových projektů.

Seznamte nás s vašimi dalšími podnikatelskými plány?

Boem audio chce navrhnout a vyvinout 3 reproduktory základních velikostí a několik dalších produktů. Celé portfolio nese tyto společné znaky – jedná se o výrobky převážně ze dřeva (nebo s dřevěným obalem), které jsou minimalistického rázu a fungují díky vlastním technologiím. Už samotný minimalismus napovídá, že se bude jednat o účelné zpracování, které bude sloužit spolehlivě a s překvapivou funkčností. Připočtěte k tomu intuitivní ovládání, jasné rozhraní a luxusní dřevěný finish a máte produkty Boem.

Celý rozhovor s Jakubem Trödlerem:



Cena odborné poroty, 2. místo: Petra Pavičová, FoodIN

Můžete stručně popsat váš projekt?

Všechno začalo projektem na podporu malých českých podniků LokálněIN. Myšlenku podpory malých podniků jsme ale osobně chtěli šířit více mezi lidi, a tak jsme vymysleli projekt FoodIN. Nechali jsme si na míru postavit food-truck, se kterým jsme jezdili po republice, připravovali jídla z lokálních surovin a tím i šířili povědomí o českých produktech. Časem jsme zjistili, že náš potenciál je i v možnosti šířit povědomí o českých produktech i mezi firemní klientelou, proto jsme se postupně specializovali na firemní catering.

Klientům teď nabízíme catering s příběhem. Catering s nádechem domácí atmosféry s jídly, která jsou připravována primárně z lokálních surovin a produktů od malých českých farmářů, pěstitelů a výrobců. Navíc s našimi dodavateli vymýšlíme a vyrábíme i vlastní speciality, máme například klobásky, masové pomazánky, marmelády a mnoho dalšího.

Dala byste mladým lidem, kteří by chtěli začít podnikat, nějaké doporučení?

Věřte si a nebojte se do toho jít. Nezapomeňte se ale specializovat, najít na svém projektu něco, co vás odliší. A rozhodně nezapomínejte počítat, učit se a komunikovat.

Cena odborné poroty, 3. místo: Zuzana Filipová, Nangu – chocolate

Přihlásila jste se do soutěže Nastartujte se. Co vás k tomu vedlo a kde jste se o této soutěži dozvěděla?

Soutěže každý projekt posunují mnohem dál, autoři si musí sednout a ujasnit myšlenky, vize a dát je takříkajíc na papír. To mnohdy v malém podnikání pomáhá více, než si nezúčastnění dovedou představit. O soutěži jsem se dozvěděla od známého.

V soutěži jste uspěla. Co to pro vás znamená?

Určitě nám to pomůže podpořit známost a povědomí o projektu. Dále jsme vyhráli spoustu skvělých cen, které nám jistě pomohou se posunout zase o kousek dál.

Popište nám váš projekt?

Pomocí malých čokoládových 3D odlitků rukou chceme učit širokou veřejnost znakový jazyk.

Proč jste se rozhodla podnikat?

Ráda vmýšlím a ještě raději jsem paní svého času - proto podnikání. A kdo by prostě nemiloval čokoládu?

Cena veřejnosti: Dagmar Dušková, Rodinná sýrárna DaMilk

Můžete stručně popsat váš projekt?

Mým projektem je malá rodinná sýrárna nabízející ruční výrobu sýrů a mléčných produktů tradičními postupy. S láskou vyráběné domácí produkty bez chemických látek, konzervantů a barviv s možností reagovat na požadavky zákazníků. Hlavním cílem mého projektu je spojení finančního zajištění rodiny a role matky.

Přibližte nám financování vašeho projektu?

Náklady na rozjezd podnikání jsou šílené, ale získala jsem dobrý základ v podobě výhry a dále předpokládám, že se mi vše podaří zvládnout postupnými investicemi. Ráda bych využila dotační program pro rozvoj venkova.

Co vás vedlo k podnikání a proč jste zvolili zrovna tuto oblast?

Když jsem vyrobila svůj první sýr, nenapadlo by mě, že se tím budu chtít živit a že budu chtít podnikat. Nenapadlo by mě také, že se moje nadšení a okouzlení změní ve vášeň a chuť do toho dát vše. Brala jsem to jako přilepšení pro rodinu, krok na cestě ke zdravému životnímu stylu.

Nastartujte se je program Komerční banky a Asociace malých a středních podniků
a živnostníků ČR podporující začínající podnikatele. Na webové stránce www.nastartujtese.cz najdou zájemci o podnikání řadu návodů a rad pro podnikání, inspirativních příběhů a videí, start-up market, ve kterém své výrobky nabízejí účastnící projektu. Registrací na portálu získají možnost využít zvýhodněné nabídky partnerů programu.

Partnery grantového programu Komerční banky Nastartujte se jsou: Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR; mezinárodní advokátní kancelář CEE Attorneys Tomíček Legal; iPodnikatel.cz - portál pro začínající podnikatele; PERFORMIA – www.performia.cz; Stable.cz - domény, webhosting, servery; časopis o obchodu a exportu TRADE NEWS a Webmium digitální agentura.