Pokuty v MHD: Na kolik vyjde jízda v Praze načerno?

V pražské integrované dopravě zdraží jízdné

V pražské integrované dopravě zdraží jízdné Zdroj: profimedia.cz

V pražské integrované dopravě zdraží jízdné
V pražské integrované dopravě zdraží jízdné
Od čtvrtka budou v obchodech, provozovnách služeb, ambulantních zdravotnických zařízeních nebo veřejné dopravě povinné respirátory FFP2
Pošťačka v MHD
Od čtvrtka budou v obchodech, provozovnách služeb, ambulantních zdravotnických zařízeních nebo veřejné dopravě povinné respirátory FFP2
6
Fotogalerie

Černí pasažéři, které při jízdě bez jízdenky nebo Lítačky revizor přistihne, zaplatí pokutu ve formě tzv. přirážky k jízdnému. Jaká je aktuální výše pokuty a kdy zaplatíte méně?

Pokuta za jízdu bez jízdenky

Jestliže se cestující neprokáže platným jízdním dokladem, zaplatí pokutu ve výši 1500 korun. Dopravní podnik ale pokutu sníží na 1000 korun, pokud ji hříšník zaplatí na místě, anebo do 15 kalendářních dnů v doplatkové pokladně.

Když člověk pouze zapomene časovou jízdenku vydanou na jeho jméno nebo doklad o tom, že má nárok na bezplatnou jízdu, a prokáže tuto skutečnost nejpozději do 15 kalendářních dnů v doplatkové pokladně, přirážka činí jen 50 korun.

„Nárok na přirážku 50 korun nevzniká u jízdenek s kupónem zakoupeným po provedené přepravní kontrole a v případě převzetí dluhu za druhou osobu,“ připomíná Dopravní podnik Hlavního města Prahy.

Nezaplatí-li cestující pokutu na místě, revizor zjistí jeho osobní údaje a sepíše zápis o provedené přepravní kontrole. Tento zápis je pak zaveden do informačního systému Dopravního podniku do databáze dlužníků.

Pokuta se slevou

Od počátku září 2017 do dnešního dne odhalili revizoři v Pražské integrované dopravě přes 873 tisíc cestujících bez platného dokladu. Ve snaze udělat z černých pasažérů platící cestující zavedl Dopravní podnik akci „pokuta se slevou“.

Z patnácti stovek tak lze pokutu snížit na 800 korun, pokud si člověk do pěti pracovních dnů od provedení zápisu o provedené přepravní kontrole zakoupí roční kupon za 3 650 korun (k průkazce PID, Lítačce nebo Opencard s evidencí osobních údajů) a zaplatí pokutu na doplatkové pokladně, anebo přes e-shop Dopravního podniku. Pokuta se slevou se ale nevztahuje na zvýhodněné jízdné např. pro studenty nebo seniory.

Kde zaplatit pokutu?

Pokutu můžete zaplatit na místě, anebo následně v doplatkové pokladně, online na e-shopu dopravního podniku, anebo bankovním převodem.

Doplatkovou pokladnu najdete na adrese Centrálního dispečinku Dopravního podniku (stanice metra I. P. Pavlova) Na Bojišti 5, jde o přepážky č. 10 a 11. V doplatkové pokladně lze platit hotově i kartou.

Při platbě na e-shopu DPP zvolte možnost Pokuty a vyplňte číslo ze zápisu o přepravní kontrole. Pokud máte kupon, klikněte na volbu Ověřit kupon (platí pouze pro elektronické kupony); systém umí sám vyhodnotit nárok na případnou slevu z pokuty.

Platbu lze provést bankovním převodem, variabilní symbol naleznete opět na zápise z provedené přepravní kontroly.

Co se stane, pokud nezaplatíte?

Zaplatit pokutu z MHD raději nezapomeňte. Po patnácti kalendářních dnech předává Dopravní podnik podklady z přepravní kontroly k vymáhání inkasní společnosti.

Tím dochází k narůstání nákladů v rámci vymáhacího procesu, které člověk může dostat k úhradě. Není výjimkou, že původní výše pokuty se vyšplhá až na dvacetinásobek a na dveře po čase zaklepe exekutor.

Nejčastější výmluvy černých pasažérů:

  • Jízdenku mi sežral pes.
  • Vždyť jedu jen jednu stanici.
  • Já tou tramvají jen procházím.
  • Syn asi lístek ztratil, dala jsem mu ho na hraní.
Přirážky k jízdnému (pokuty) za jízdu bez jízdního dokladu v PID
Základní přirážka k jízdnému1 500 korun
Přirážka v případě úhrady na místě nebo do 15 kalendářních dnů1 000 korun
Přirážka při zakoupení ročního kuponu a zaplacení pokuty do 5 pracovních dnů800 korun

Přirážka k zapomenuté Lítačce nebo jinému dokladu *)

50 korun

*) nevztahuje se na jízdní doklady zakoupené až po provedené kontrole.