Příspěvek na péči se má od července zvýšit až o 40 procent

Jurečka: Příspěvek na péči se od července 2024 zvýší až o 40 procent

Jurečka: Příspěvek na péči se od července 2024 zvýší až o 40 procent Zdroj: Blesk:Renata Matějková

Příspěvky na péči by se neměly od července zvedat plošně. Navýšení u tří vyšších dávek pro děti a dospělé by se mělo pohybovat zhruba od 11 do 40 procent. Nejvíc by měla růst podpora pro lidi s nejvyšším příspěvkem v domácím prostředí. 

Nejnižší stupeň by se navyšovat neměl. Návrh na tiskové konferenci představil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Řekl, že koalice se na navýšení tento týden shodla. Výdaje by ročně měly vzrůst zhruba o sedm miliard korun.

„Jsme si vědomi toho, že opravdu je tady naléhavá situace a musíme příspěvek zvýšit... Zvýšení příspěvku bude odstupňováno. Naše úvaha se soustředila na to, abychom maximálně zacílili pomoc především na lidi, kteří mají vyšší příspěvek na péči a opravdu potřebují větší péči a podporu, protože jejich schopnosti jsou omezeny,“ uvedl Jurečka.

Příspěvek se poskytuje od roku 2007 postiženým a seniorům na zajištění péče v zařízení či doma. Dospělí teď dostávají podle své závislosti na pomoci měsíčně 880, 4400, 12 800 a 19 200 korun a děti 3300, 6600, 13 900 a 19 200 korun.

Podle návrhu by se od července mělo dospělým vyplácet 880, 4900, 14 800 a 23 tisíc korun. Lidé s nejvyšší dávkou, kteří jsou v domácí péči, by měli dostávat 27.000 korun. Pro děti by měly být částky 3300, 7400, 16.100, 23.000 a v domácím prostředí pak také 27 tisíc korun.

Příspěvek na péči: Plánované navýšení od července 2024Příspěvek na péči: Plánované navýšení od července 2024|kdu.cz

Podle Jurečky má na tomto návrhu koalice shodu. Do novely o sociálních službách, kterou projednává Sněmovna, by ho měli dodat poslanci. Ve středu ho pak projedná sněmovní sociální výbor. Ministr uvedl, že se celý legislativní proces stihne a dávky se od pololetí zvýší.

Zvýšení příspěvku na péči vyjde na 7 miliard

„Celkové náklady na toto zvýšení dosáhnou 7,05 miliard korun ročně. Nakonec tedy vyčleníme ještě vyšší částku, než jakou navrhovala opozice. Jsme si vědomi velkého významu této formy pomoci, a proto ještě více peněz dostanou lidé s úplnou závislostí, kteří nevyužívají pobytové služby. Umožní jim to tak lepší péči v jejich domácím prostředí,“ zdůraznil ministr Jurečka v tiskové zprávě.

„Toto navýšení příspěvku na péči, zejména pro lidi ve čtvrtém stupni závislosti, je důležitým krokem správným směrem. Je ale třeba mít stále na paměti, že mezi námi žijí tisíce lidí, kteří i nadále budou potřebovat více pomoci druhých, než kolik si budou moci z příspěvku na péči dovolit. Proto budeme nadále spolupracovat s MPSV na nastavení co nejspravedlivějšího, individualizovaného systému, který pomůže těm, kteří to potřebují nejvíc,“ říká Štěpán Lohr, zástupce ředitele obecně prospěšné společnosti Asistence, která dlouhodobě usiluje o zlepšování podmínek pro život lidí s postižením.

Pro osoby s postižením, které využívají osobní asistenci v rozsahu větším než 80 hodin měsíčně, byl loni určen také speciální dotační titul, který jim pomohl s financováním těchto služeb. S dotací se s mírnými úpravami počítá i v letošním roce. MPSV se situací těchto lidí dlouhodobě zabývá a spolupracovalo třeba na tvorbě dokumentu Pátý stupeň.