Banky zatím schválily 358 000 žádostí o odklad splátek úvěrů

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Banky ke 4. září přijaly 399 000 žádostí o odklad splátek úvěrů, schválily jich 358 000. Vyplývá to z nejnovějších dat České národní banky (ČNB). Počet podaných žádostí klesá v souvislosti s blížícím se termínem ukončení možnosti odkladu, který je 31. října.

Odmítnuto tedy bylo podle něj zhruba 41 000 žádostí, což je 10,4 procenta z celkového počtu podaných žádostí. Přísun nových žádostí se začátkem září skoro zastavil. "Do bank dorazilo už jenom několik stovek žádostí. Zastavení přísunu žádostí je zcela logické a očekávané, o odklad splátek lze totiž požádat jen do konce září. V listopadu se všichni, kdo si splátky odložili, mají vrátit zpět ke svému splácení," uvedl hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.

Podle odhadů jednotlivých bank požádalo o odklad splátek od března letošního roku 12 až 13 procent všech klientů majících úvěr. Největší podíl na podaných žádostech mají spotřebitelské úvěry (65 procent). Na hypotéky připadá 26 procent žádostí, šest procent na odklady podniků a tři procenta jsou nezařazená.

O odklad splátek mohou žádat dlužníci zasažení v souvislosti s koronavirem. Dlužník věřiteli skutečnost oznámí, důvody nemusí prokazovat. Splátky je možné odložit u úvěrů včetně hypoték, které byly sjednány a čerpány před 26. březnem. V případě hypoték je možné splácení přerušit také u smluv sjednaných již před 26. březnem, které ale byly čerpány až po tomto datu.

Moratorium se nevztahuje na kreditní karty, kontokorentní úvěry, revolvingové úvěry a operativní leasing. Splátky nelze odložit ani u úvěrů, u kterých dlužník k 26. březnu měl zpoždění se splátkou úvěru delší než 30 dnů.

Vláda schválila možnost odkladu splácení úvěrů a hypoték 1. dubna. Přerušeno je splácení úroků i jistiny. Pouze u úvěrů firem je pozastaveno splácení jistiny, úroky firmy platí dál. Pokud klient odložení splátky využije, délka splácení úvěru se adekvátně prodlužuje o dobu, po kterou je splácení přerušeno. Za přerušení si banky neúčtují žádné poplatky.