dTest varuje: Nepůjčujte si na dovolenou

..

.. Zdroj: Shutterstock

Spojené arabské emiráty
Spojené arabské emiráty
Bohatství, ilustrační foto
..
Takhle vypadá možná vůbec nejdražší dovolená, jakou si můžete dopřát. Karibská dovolená...
10
Fotogalerie

Spotřebitelská organizace dTest zvolila pro půjčku na dovolenou heslo „z ráje rovnou do pekel”. Radost a užitek z dovolené totiž nevydrží tak dlouho, jako dlouho budete půjčku pravděpodobně splácet.

Nepůjčujte si na věci, které doopravdy nepotřebujete. Pokud máte hluboko do kapsy, může být půjčka na dovolenou prvním krokem do dluhové spirály. Jako výjimku z pravidla vidí dTest jazykový kurz spojený s dovolenou.

Splácení dluhu za dovolenou dokáže může trvat klidně několik let. Sehnat pak peníze na opravu auta nebo nákup nové pračky bude obtížnější a domácí rozpočet napjatý. Zvažte různé scénáře – nemoc, úraz, ztrátu zaměstnání, atd.

Zajímejte se včas o to, jak funguje předčasné splacení, kolik stojí, jaký bude mít vliv na splácení třeba reklamace nebo zrušení zájezdu. Ptejte se a řešte každý detail. Nechte si vše vysvětlit a ukázat ve smlouvě nebo jejích podmínkách, nenechte se zviklat ústními a ničím nepodloženými sliby.

Zjistěte si jak fungují sankční mechanismy. Dle dTestu bývají sankce často horší než úroky, proto je důležité je ve smlouvě najít a rozumět jim. Prostě a jednoduše: buďte obezřetní a vše si promyslete.

Půjčili jste si někdy na dovolenou?