Hypoteční banka zvýší úrokové sazby hypoték. Ostatní o zdražení také uvažují

Pobočka Hypoteční banky, ilustrační foto

Pobočka Hypoteční banky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

hypotéky, ilustrační foto
hypotéky, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Hypoteční banka zvýší úrokové sazby hypoték až o 0,2 bodu. Nové ceny budou platit od 8. března. Důvodem je zdražování peněz na mezibankovním trhu. Další velké banky buď sazby již mírně zvyšovaly, nebo o tomto kroku uvažují.

Sazby vzrostou u hypotečních úvěrů se 70procentní LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy) o 0,1 bodu, u 80procentní LTV o 0,2 bodu. Úrokové sazby u 90procentní LTV zůstanou beze změny. Českomoravská stavební spořitelna, která patří stejně jako Hypoteční banka do skupiny ČSOB, zvyšuje sazby u zajištěných meziúvěrů ze stavebního spoření o 0,1 bodu.

"Rozhodli jsme se reagovat na rostoucí cenu zdrojů, která stoupá již několik měsíců. Sazby jsme dlouho drželi na dně a teď přistupujeme k velmi mírnému zdražení," uvedla tisková mluvčí skupiny ČSOB pro financování bydlení Andrea Vokálová.

Například hypotéku s LTV 80 procenta a pětiletou fixací získají klienti se sazbou 2,29 procenta. Úrokové sazby zajištěných meziúvěrů od ČMSS začínají na 1,69 procenta, nezajištěný meziúvěr lze získat se sazbou 3,5 procenta.

"Situaci na trhu nadále bedlivě sledujeme a nevylučujeme, že v dohledné době zvážíme zvýšení úrokových sazeb u hypoték," řekl mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík. O úpravě sazeb uvažuje i Raiffeisenbank. "U krátkých fixací zvýšení o 0,1 bodu a o 0,2 bodu u sedmiletých a delších, nicméně zatím vyčkáváme, jak se zachová trh," uvedl mluvčí Petra Kopecká. Komerční banka situaci analyzuje. Moneta zvyšovala sazby k 15. únoru, a to o 0,1 bodu. V tuto chvíli podle mluvčí Zuzany Filipové další zvyšování nechystá.

Průměrná úroková sazba hypoték v lednu klesla podle údajů Fincentra Hypoindexu na 1,94 procenta z prosincových 1,96 procenta. Sazba se tak snížila desátý měsíc v řadě.

"Pomyslné dno úrokových sazeb se pomalu vzdaluje a banky začínají navyšovat sazby. V únoru k tomu již přistoupila například Komerční banka, nyní připravují navýšení i ostatní finanční instituce," řekl hypoteční specialista Daniel Horňák. Během několika měsíců budou sazby okolo 2,5 procenta pro pětileté fixace, u těch delších fixací bude zdražení citelnější, dodal.

Banky tak reagují na rostoucí cenu zdrojů a mírně zvýšenou delikvenci úvěrů, doplnil regionální ředitel společnosti 4fin Karel Peter. "Kdo chce využít stávajících podmínek sazeb lehce pod dvě procenta, neměl by rozhodně vyčkávat," podotkl.