Zrušení superhrubé mzdy a dopad na hypoteční trh

Pobočka Hypoteční banky, ilustrační foto

Pobočka Hypoteční banky, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Odrazí se zrušení superhrubé mzdy na hypotečním trhu? Obecně se odrazí primárně u zaměstnanců. Na účet budou tito klienti dostávat více peněz, tj. budou mít pro banku vyšší prokazatelné příjmy.

„Efekt tohoto kroku se samozřejmě projeví později, protože bankám se dokládá průměr min. za 3 měsíce, nejčastější je průměr za posledních 12 měsíců. Bude tedy pár měsíc trvat, než se navýšení projeví,“ vysvětluje Veronika Hegrová, finanční specialistka z Hyponamiru.cz.

Pokud bude tedy nyní větší šance získat hypotéku. Může to znamenat i zdražení nemovitostí? Ceny nemovitostí rostou bez ohledu na tyto kroky, nicméně podle Hegrové to pro některé prodávající může být argument, proč nabízet svoji nemovitost za vyšší cenu. Z jejich pohledu bude mít kupující k dispozici více finančních prostředků, ze kterých může hypotéku splácet a které může bance předložit pro schválení výše hypotéky. Podobným impulsem mohlo být I zrušení daně z nabytí nemovitosti – o tuto daň jsou někdy prodejní ceny nemovitostí navyšovány.

Vítají banky zrušení superhrubé mzdy?

Banka vítá zejména stabilní a dlouhodobý příjem, pokud bude nyní o kousek vyšší díky této úpravě, bude to pro ni důvod schválit hypotéku snadněji, protože výhled splácení bude díky větší finanční rezervě a příjmu klienta lepší.

Jak se nyní banky chovají k žadatelům o hypotéku? Jsou stále „riziková“ povolání, která žádosti o hypotéky „kazí“?  „Ano, protože se koronavirová situace v Česku nelepší, stále jsou profese, které banky nechtějí financovat – nadále je to oblast cestovního ruchu, gastronomie, pohostinství, letectví, kultury apod.,“ dodává Hegrová.