Brigáda a daně: 5 příkladů z praxe

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

ilustrační
ilustrační
ilustrační
ilustrační
Ilustrační foto
11
Fotogalerie

Daně se týkají i brigádníků, tedy nejenom studentů, kteří pracovali třeba přes letní prázdniny, ale i zaměstnanců či penzistů. Podívejme se na zajímavé praktické příklady zdanění.

Nejčastěji si brigádníci přivydělávají na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Na dohodu o provedení práce je možné pro jednoho zaměstnavatele pracovat maximálně 300 hodin za rok. Na základě dohody o pracovní činnosti není možné vykonávat práci v rozsahu překračujícím v průměru polovinu stanovené týdenní pracovní doby.

1) Nízký příjem studenta

Student VŠ Milan polovinu července pracoval pro zaměstnavatele AB na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10 000 korun. U zaměstnavatele podepsal prohlášení k dani a uplatní daňovou slevu na poplatníka (2 070 korun) a daňovou slevu na studenta (335 korun). Na účet obdrží student Milan čistou odměnu ve výši 10 000 korun. Sociální pojištění a zdravotní pojištění se při hrubé mzdě 10 000 korun a méně z dohody o provedení práce neplatí.

Kalkulačka čisté mzdy: Víte kolik odvádíte státu? >>>

2) Pracovní pauza přes léto a pouze brigáda

Paní Hana skončí hlavní pracovní poměr u zaměstnavatele XY ke konci června 2019. Během července a srpna bude paní Hana pouze pracovat pro dva různé zaměstnavatele na dohodu o provedení práce s hrubou odměnou 10 000 korun. Do hlavního pracovního poměru nastoupí paní Hana až od září. Prohlášení k dani bude moci paní Hana podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele, u kterého uplatní daňovou slevu na poplatníka, čistá odměna u tohoto zaměstnavatele bude tedy 10 000 korun. U druhého zaměstnavatele prohlášení k dani již podepsat nemůže, neboť ho je možné podepsat pouze u jednoho zaměstnavatele, a proto bude paní paní Haně odvedena 15procentní srážková daň z příjmu a čistá odměna bude 8 500 korun.

Přestože paní Hana nebude platit sociální pojištění a zdravotní pojištění ani z jedné dohody o provedení práce, tak si sama musí platit zdravotní pojištění jako osoba bez zdanitelných příjmů. Za červenec i za srpen to bude 1 803 korun. Pro účely placení zdravotního pojištění nebude v uvedených dvou měsících zaměstnancem, OSVČ ani státním pojištěncem.

3) Daňové zvýhodnění při studiu

Studentka VŠ Eva vychovává s manželem syna Tomáše. Manžel je aktuálně nezaměstnaný. V letních měsících si bude Eva přivydělávat na dohodu o pracovní činnosti pro zaměstnavatele PR a podepíšu o něj prohlášení k dani. Paní Eva bude moci při výpočtu čisté měsíční odměny uplatnit i daňové zvýhodnění na syna Tomáše ve výši 1 267 korun. Daňové zvýhodnění může vždy uplatnit pouze jeden z rodičů.

4) Daňová sleva na manželku se v daném měsíci neuplatní

Manželé Černí studuji oba VŠ, přes léto si bude na dohodu o pracovní činnosti přivydělávat jenom manžel. Při výpočtu čisté měsíční odměny nemůže pan Černý uplatnit daňovou slevu na manželku, přestože nemá žádné vlastní příjmy a ani nepracuje. Daňová sleva na manželku se uplatňuje vždy až za celý kalendářní rok v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání ve výši 24 840 korun a za předpokladu, že vlastní roční rozhodný příjem manželky (manžela) nepřekročil 68 000 korun.

5) Živnostník a dohoda o provedení práce

Pan Karel vykonává samostatnou výdělečnou činnost. V letních měsících si však přivydělává i na dohody o provedení práce pro jiné činnosti. Hrubá měsíční odměna bude 10 000 korun. Pan Karel si k hlavní samostatné výdělečné činnosti pouze přivydělává, a proto stále bude odvádět i během léta zálohy na sociálním pojištění a zdravotním pojištění. U zaměstnavatele podepíše prohlášení k dani a čistá odměna bude vždy 10 000 korun, neboť při výpočtu čisté odměny se uplatní sleva na poplatníka. OSVČ mohou uplatnit při výpočtu čisté odměny slevu na poplatníka. Pan Karel platí měsíční zálohy na sociálním pojištění a zdravotním pojištění jako OSVČ, proto má vyřešen svůj pojistný vztah u Okresní správy sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny. Neplacení pojistného z dohody o provedení práce pro něj neznamená žádné povinnosti navíc.