Bohemia Energy rozeslala faktury 80 procentům bývalých zákazníků

Ceny energií porostou.

Ceny energií porostou. Zdroj: Profimedia.cz

Skupina Bohemia Energy, která ukončila svou činnost v polovině října loňského roku, rozeslala vyúčtování více než 80 procentům klientů. Většinu přeplatků zaplatila před splatností faktur. Uvedl to mediální zástupce společnosti Mirek Deneš. Celkem musí Bohemia Energy vyfakturovat za svá odběrná místa na 1,2 milionu faktur, měla dohromady asi 900 tisíc zákazníků, někteří měli více odběrných míst.

Skupina Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, oznámila loni 13. října ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích. Po Bohemia Energy skončily také další firmy.

Podle Deneše zůstává v Bohemia Energy pracovat asi pětina z původní téměř tisícovky zaměstnanců. "Pro urychlení zpracovávají vyúčtování také o víkendech. Musíme ale řešit obrovské množství časově velmi náročných reklamací ve vyúčtování v řádech tisíců. To je bohužel způsobeno nepřesnými odhady spotřeb, které nám zaslali provozovatelé distribučních soustav jako podklady pro vyúčtování," uvedl Deneš.

Dodávky po Bohemia Energy ukončily také Kolibřík energie s 28 tisíci klienty, A-PLUS Energie se 150 odběrnými místy, Ray Energy, která dodávala zhruba 3000 klientů, a Microenergy, která dodávala energie více než 760 zákazníkům. Činnost ukončila také společnost Energie pro Tebe, která dodávala plyn více než třem stovkám odběratelům, a Český Energetický Dodavatel, který měl více než 7000 odběratelů. Plyn přestaly dodávat 2350 zákazníkům také Františkovy energie, skončil i dodavatel Svinos s 21 odběrnými místy. S dodávkami plynu skončila také Czech Energy.

Do skupiny Bohemia Energy patří firmy Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie.