Chcete na luxusní dovolenou? Přestaňte kouřit

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

cigarety, ilustrační foto
..
Z restaurací zmizí cigarety
4
Fotogalerie

V naší republice je podle Státního zdravotního ústavu necelých 29 procent alespoň příležitostných kuřáků starších 15 let. O tom, že tento zlozvyk má vliv na zdraví, ani nebudeme mluvit. Neodvratitelný je ale i fakt, že kouření leze dost do peněz. Podle průzkumu Broker Consulting 40 procent výše zmíněných českých kuřáků od 15 do 70 let vykouří měsíčně 20 a více standardních krabiček cigaret. Pokud by se tito lidé svého zlozvyku vzdali, mohli by vyrazit na týdenní luxusní dovolenou all inclusive v exotice.

Kuřáctví by se opravdu mohlo zařadit mezi zlozvyky bohatých. Při průměrné ceně balení cigaret pohybující se okolo 90 korun vydají kuřáci při spotřebě 20 a více krabiček za měsíc minimálně 1800 korun, za rok je to pak nejméně 21 600 korun.

„Jedná se o nemalou částku, která už znatelně zasáhne do rodinného rozpočtu. Pokud v domácnosti jsou dva náruživí kuřáci, pohybujeme se na částce blížící se čtyřem tisícům korun za měsíc. Kdyby si kuřák dané peníze ukládal na zcela běžné stavební spoření, tak každým rokem dosáhne nejenom na státní příspěvek v plné výši, tedy na 2000 korun, ale ještě se mu částka zúročí,“ zdůrazňuje Michal Cibulka, analytik finančního plánování Broker Consulting.

Pokud by kuřáci investovali…

V případě, že by kuřák to, co prokouří pravidelně investoval, vydělal by nemalý peníz. Často, když člověk začne kouřit, kouří pak už po zbytek života. To znamená prokouřených několik desítek let. Jestliže by se místo toho peníze investovaly, mohly by během deseti let při investici ve výši 1800 korun a zhodnocení 4 procent vydělat 265 050 korun. Během dvaceti let už je to 660 194 korun a za třicet let při stejných podmínkách dokonce 1 249 289 korun.

„Za třicet let tak silný kuřák prokouří zajištění na penzi. Kalkulovat s tím, že se důchodu kvůli možným zdravotním komplikacím ani nedožije, je velmi krátkozraké. Hodně silní kuřáci, kteří vydají za svou neřest minimálně 3000 korun měsíčně, by místo kouření mohli mít při stejném úročení za 30 let naspořeno přes dva miliony, přesně 2 082 000 korun. A to už je slušné zajištění na důchodová léta,“ vypočítává Cibulka.

Často neví, kolik prokouří

Každý osmý kuřák přitom ani neví, na kolik jeho zlozvyk vyjde. „To jsou hodně znepokojivá zjištění. Pokud kuřáci nemají přehled, kolik za cigarety vydají, lze předpokládat, že nemají přehled ani o dalších výdajích a stěží dokážou udržet vyrovnaný rodinný rozpočet. Právě to, že lidé nemají výdaje pod kontrolou, často vede k pocitu, že nemají nikdy dostatek peněz. Velice snadno mohou zabřednout do dluhů, protože nejprve vydají peníze za svou závislost a teprve následně řeší i další potřeby,“ uzavírá Cibulka.