Třetí věc, za kterou Češi nejvíce utrácejí? Alkohol a cigarety

alkohol

alkohol Zdroj: ctk

alkohol
Odpověď na vyhlášení zákazu prodeje tvrdého alkoholu:  Becherovka Lemond  19 %
alkohol
S opatřením zásadně nesouhlasí Potravinářská komora. Otravy metylalkoholem mají v ČR už 19 obětí, v nemocnicích jsou další desítky lidí. Policie zatím v souvislosti s otravami metanolem obvinila 11 lidí.  (Foto ČTK)
5
Fotogalerie

Kam jde naše výplata? Podle údajů zveřejněných Eurostatem polovinu vydělaných peněz dáme za své bydlení. V tom se rovnáme Evropské unii. Další velkou část za potraviny. Alarmující je, že u Čechů třetí příčku co do utrácení svých peněz, obsadil alkohol a cigarety (8,4 procenta). Více za tyto „požitky“ dají jen v Estonsku a Lucembursku. Zde za alkohol a cigarety utratí 8,5 procenta svých příjmů.

Náklady na bydlení máme podobné s dalšími evropskými státy. Mezi náklady za bydlení počítáme výdaje za elektřinu, plyn, vodu, atd. Tyto věci nám z rodinného rozpočtu odeberou největší část. Evropský průměr je 24,5 procenta. Nejvíce za bydlení s 29,1 procenta dají Dánové, hned za nimi jsou Finové s 28,4 procenta. V naší republice je to 25,6 procenta. Na Maltě bydlí nejlevněji. Zde tyto náklady tvoří lehce přes desetinu všech výdajů domácností.

Potraviny

Potraviny jsou druhou největší položkou opět v celé Evropě. Jídlo nám z rozpočtu ukrojí 11 procent. Nejvíce peněz projí v Litvě (20 procent). V roce 2016 se jim Češi se 14,4 procenta skoro vyrovnali. Nejméně za jídlo dají v Británii, Irsku, Lucembursku, Rakousku a Německu.

Jsme národem alkoholiků?

Na třetím místě se v Unii umístily útraty ve stravovacích zařízeních. U nás to ale byl alkohol a cigarety. V České republice kouří 28,6 procenta obyvatel. Ukázal to výzkum Státního zdravotního ústavu. Alkohol pravidelně pije 13,8 procenta Čechů. Máme tak jednu z největších spotřeb alkoholu v Evropě.