Dovolená na splátky: A rovnou do kolotoče dluhů

..

.. Zdroj: Shutterstock

„Ale co, tak si na dovolenou půjčíme a jednou si to pěkně užijeme. Však si to zasloužíme!“ To není moc dobrá teorie. Zrovna půjčování si na dovolenou nebo vánoční dárky je nejčastějším příkladem zbytečného zadlužování.

To, že půjčka na dovolenou může rodinný rozpočet zatížit na několik let, je neodvratitelný fakt. Když se vám potom třeba rozbije lednice, kterou potřebujete, může být problém na ni sehnat peníze. „Zvažte různé scénáře. Co když onemocníte, stane se vám nepříjemný úraz a na měsíc či dva vypadnete z pracovního procesu? Zase si vezmete úvěr? Další úvěr zvyšuje riziko nesplácení, bude tudíž dražší, nehledě na to, že seriózní instituce vám pravděpodobně nebudou chtít půjčit vůbec,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

„Základní poučku v této věci je třeba zopakovat několikrát - Nepůjčujte si na dovolenou. Nepůjčujte si na dovolenou. A nepůjčujte si na dovolenou. Pokud ovšem stále máte nutkání o tom uvažovat, zkuste přemýšlet o dalších souvislostech a důsledcích. Než podepíšete úvěrovou smlouvu, musíte si být zcela jisti, že úvěr potřebujete, zvládnete jej splácet a pomůže vám zlepšit či alespoň nezhorší finanční situaci,“ varuje Lukáš Zelený.

Zajímejte se včas o to, jak funguje předčasné splacení, kolik stojí, jaký bude mít vliv na splácení třeba reklamace nebo zrušení zájezdu. Je potřeba si pořádně přečíst každý detail ve smlouvě. Výhodná je v tomto ohledu e-mailová komunikace nebo písemné shrnutí. Zákon říká, že zákazník musí dostat velkou řadu informací. Pokud jsou uspořádány do vzorové tabulky, dá se v nich i trochu orientovat. Nenechte se zlákat na možnost flexibility, vynechání splátek, zkrácení doby splácení, atd. Nejdříve zkoumejte podrobnosti.

Nástrahy dovolené na dluh

Možnost vynechání splátek může znamenat pouze to, že o vynechání splátky musíte požádat měsíc dopředu. Což je pochopitelně k ničemu. Dále mohou být vysoké smluvní pokuty, jedno opomenutí splátky může znamenat, že musíte naráz zaplatit celý dluh. Sankce mohou být vyšší než úroky. Nenechte na sebe prodejcem tlačit a stresovat se nedostatkem času.

„Vyžádejte si od prodejce všechny dokumenty s sebou na prostudování. Vezměte si je domů, sedněte si k nim a čemukoliv nerozumíte, proberte doma či v práci. Zavolat můžete i na poradenskou linku dTestu na čísle 299 149 009; ta sice neporadí, jestli je či není úvěr výhodný, ale může vysvětlit, co jednotlivá ustanovení smlouvy znamenají,“ uzavírá Lukáš Zelený