Elektřina zdražuje. Od dodavatelů můžete odejít bez pokuty

Ceny elektřiny na burze jsou o 30 procent vyšší než loni.

Ceny elektřiny na burze jsou o 30 procent vyšší než loni. Zdroj: profimedia.cz

Šéf Energie pod kontrolou zpronevěřil kolem 46 miliónů
Šéf Energie pod kontrolou zpronevěřil kolem 46 miliónů
Elektřina od Bohemia Energy
Elektřina příští rok zlevní
Elektřina
8
Fotogalerie

Doba levné elektřiny pravděpodobně skončila. ČEZ oznámil, že zdraží od začátku června. Menší dodavatelé zatím drží ceny na uzdě. Ve chvíli, kdy společnosti zdražují, od nich můžete odejít bez pokuty.

Lidem, kteří odebírají elektřinu od společnosti ČEZ a nemají ceny zafixované, zdraží elektřina v průměru o 4 procenta. Nevětší dodavatel elektřiny tak reaguje na růst cen na velkoobchodních burzách. Ceny silové elektřiny za poslední dva roky narostly téměř na dvojnásobek.

„Pro většinu zákazníků bude mít tento krok jen velmi malý dopad, půjde o zdražení o méně než 20 korun měsíčně. Zákazníků, kteří u nás mají ceny elektřiny zafixovány, se tato úprava po dobu fixace nedotkne,“ uvedl Roman Gazdík, tiskový mluvčí společnosti ČEZ.

Všichni zdražovat nebudou

Někteří dodavatelé zdražovali elektřinu už na začátku letošního roku. Většina společností ale zatím udržela ceny na uzdě. Zdražovat se například v dohledné době nechystá největší alternativní dodavatel Bohemia Energy. „Změny cen nyní neplánujeme. Zákazníkům jsme pro letošní rok ponechali ceny na úrovní loňského roku,“ sdělila Hana Novotná, tisková mluvčí Bohemia Energy.

Zdražování neplánuje ani Amper Market. „Úpravu ceníků nechystáme. Elektřinu jsme pro klienty jako obvykle konzervativně nakoupili s předstihem přímo od výrobců na velkoobchodních trzích. Chování konkurentů předvídat neumíme, ale pokud některé firmy neměly komoditu dopředu nakoupenou, je pochopitelné, že se vyšší ceny na burze snaží do ceníků promítnout,“ řekl Jan Palaščák, generální ředitel Amper Market.

Silová elektřina zdražuje

Na Pražské burze se nyní prodává megawatthodina za 37 euro. Cena silové elektřiny narostla meziročně o téměř třetinu. Do ceníků dodavatelů se promítá jejich nákupní strategie i výše marže. Silová elektřina na burzách zdražovala už loni, kdy ji společnosti nakupovaly na letošní rok.

„Cena dodávky v základním velkoobchodním produktu Baseload obchodovaná v roce 2017 na rok 2018 dosáhla hodnoty asi 33 euro za megawatthodinu,“ připomněla Hana Novotná a dodala: „Zatím se zdá, že i aktuální cena na 2018 nemá tendenci klesat, spíše naopak. Jak se budou koncové ceny u domácností vyvíjet v tomto roce, záleží na tom, jak mají dodavatelé zajištěný nákup energií a jak se bude chovat konkurence.“

Podobného názoru je i Jan Palaščák, který upozornil, že aktuální vývoj na burzách se promítne do individuálních cenových nabídek pro velkoodběratele. „Nejlépe se nyní proto osvědčuje produkt postupného nákupu, kde klienti nakupují komodity s předstihem a postupně a cenový nárůst na ně tak nedopadne tolik, jako kdyby nakupovali v jeden okamžik a na poslední chvíli,“ dodal.

Zdražení? Možnost zbavit se smlouvy

Pokud by i další dodavatelé přistoupili ke zdražení ceny elektřiny, lidé by této situace mohli využít. Energetický zákon i občanský zákoník totiž pamatují na možnost odstoupení od smlouvy ve chvíli, kdy dodavatel navyšuje ceny nebo jednostranně mění obchodní podmínky. Když dodavatel zvýší obchodní složku elektřiny nebo plynu, mohou lidé od smlouvy odstoupit, aniž by museli platit pokuty za předčasný odchod.

„Zvýšení cen či změny obchodních podmínek můžete využít za situace, kdy jste uzavřeli nevýhodnou smlouvu o dodávce energií na dobu určitou. Při odstoupení od smlouvy kvůli zvýšení cen či změně obchodních podmínek vůči vám totiž dodavatel nemůže uplatňovat žádné sankce,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Lhůty pro odstoupení se liší v závislosti na způsobu, jakým dodavatel zákazníka o celé věci informuje. Pokud vám dodavatel změnu náležitě neoznámí, máte právo odstoupit od smlouvy bez uvedení důvodu do tří měsíců od data zvýšení ceny nebo změny jiných smluvních podmínek. Jestliže vám naopak dodavatel oznámí změny náležitým způsobem, tedy nejpozději 30 dní před jejich účinností, přičemž vás současně poučí o vašem právu na odstoupení od smlouvy, můžete odstoupit od smlouvy nejpozději desátý den přede dnem účinnosti změny.