Euru věříme, v Česku ho ale nechceme

Euro bankovky

Euro bankovky Zdroj: profimedia.cz

Euro měna
Euro mince
3
Fotogalerie

Pro 73 procent z nás je euro jako jediná měna EU nepřípustné. Toto číslo z nás udělalo největšího odpůrce této měny v eurozóně. K přijetí eura jsme se sice zavázali, ale ze všech zemí má tento krok u nás nejmenší podporu. Pro je pouze třetina z našinců. Uvádí data České bankovní asociace.

K přijetí eura dříve nebo později bude muset dojít, protože jsme se stejně jako jiné země, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004, k tomuto kroku zavázali. Mezi nimi bylo i Slovenko, zde platí eurem už od roku 2009. „Situaci před přijetím v Česku a na Slovensku nelze vůbec srovnávat. Souvisí s jejich zkušenostmi se samostatnou slovenskou měnou po měnové odluce v roce 1993, kdy slovenská koruna v porovnání s českou oslabila a po většinu doby své existence se na paritu 1:1 již nevrátila,“ podotýká Miroslav Zámečník, ekonomický analytik ČBA.

K euru máme rozporuplné pocity

I když euro jako domácí měnu nechceme, v zahraničí jej používáme bez problémů. Naopak, podle výsledků červnového průzkumu ČBA se na cesty do zemí mimo eurozónu a USA raději vybaví právě eurem (57 procent) než dolarem (26 procent), případně obojím (17 procent). Většina z nás euro považuje za stabilní měnu. Svědčí o tom fakt, že když nám nějaká eura z dovolené zbydou, většinou si je schováme. Neměníme zpět na koruny.

Úspory v eurech? Ani náhodou

Co se týče úspor, tak ty má drtivá většina z nás v korunách. A pokud jde o eurové půjčky domácnostem, ty se téměř v Česku nevyskytují prakticky vůbec. „Svědčí to o důvěře, kterou naše národní měna má, a o její stabilitě. A pokud jde o úvěry, tak také o tom, že úrokové sazby u korunových hypoték jsou pro klienty výhodné,“ upřesňuje Miroslav Zámečník.

Eura ve firmách

Podniky jsou na euro více zvyklé než domácnosti. To ale neznamená, že by mu nějak extra fandily. Domácnosti mají na účtech 2 – 3 procenta úspor v eurech, u podniků je to 18 – 20 procent. Neznamená to ale, že by přijetí eura mělo mezi podniky větší podporu. Naopak, podle posledního šetření Hospodářské komory ČR o postoji k euru totiž plné tři čtvrtiny firem (76 procent nejsou přesvědčeny, že otázka přijetí eura v ČR je aktuální, či na tuto otázku nemají názor.

„Podniky si nepřejí, aby vláda hned zkraje svého mandátu stanovila pevný budoucí termín pro jeho přijetí. Výsledky jsou přitom podobné bez ohledu na velikost firmy a/nebo výši jejího obratu,“ říká Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory České republiky.