Novela zákona směnárenské činnosti má zatnout tipec nepoctivcům

Směnárna

Směnárna Zdroj: Aleš Pospíšil

Směnárna
Eura
Peníze
Vizualizace obnoveného mariánského sloupu na Staroměstském náměstí.
Praha
7
Fotogalerie

Patnáct kaček za euro? Na „Staromáku“ normálka... Tedy pokud jste turista a měníte eura na koruny, opačně to bohužel neplatí. Okrádat turisty by už brzy nemělo být tak snadné, vláda totiž schválila novelu zákona o směnárenské činnosti.

Je všeobecně známo, že v Praze čeká na turisty řada nepoctivců. Jejich řady se rozhodlo redukovat Ministerstvo financí (MF), které předložilo návrh na novelu zákona o směnárenské činnosti. Hlavní novinkou, se kterou novela přichází, je možnost odstoupit od smlouvy do 2 hodin od provedení směny.

Návrh také stanovuje, že klienti musí být o svém novém právu informováni jak na kurzovním lístku, tak na dokladu o provedení směny.

Konec dvojích kurzů

Novela MF pamatuje i na odstoupení od smlouvy uzavřené prostřednictvím směnárenského automatu. V takovém případě má klient právo odstoupit do 3 pracovních dnů v kterékoli provozovně nebo v sídle směnárníka. A pokud by to nešlo ani v provozovně, třeba kvůli tomu, že by byla zavřená, prodlužuje se lhůta na půl roku.

Aby nedocházelo ke zneužití institutu odstoupení pro spekulace, je rozsah, v němž je možné odstoupit, omezen na 1 000 EUR. Odstoupit tak bude možné zhruba u 90 až 95 procentech směnárenských obchodů.

Novela přináší i další vylepšení ve prospěch spotřebitelů, upřesňuje například požadavky na prezentaci informací na kurzovním lístku. Nově proto také výhodnější podmínky směny (VIP nabídka), nebudou moci být inzerovány formou směnného kurzu.

V provozovně a jejím okolí tak bude moci být jen jeden kurzovní lístek, čímž se zamezí případům nežádoucí záměny standardního kurzu a výhodnější nabídky.

Novela také omezuje právo požadovat úplatu za provedení směnárenského obchodu. Úplata bude moci být zohledněna pouze ve výši směnného kurzu. Klientům tak bude stačit porovnat kurzy a nebudou muset dopočítávat výši úplaty.

Pokud vše půjde dobře, mohla by novela platit v praxi ještě letos.