Jak se pojistit na škody při srážce se zvěří i zvířetem

Pojištění auta, ilustrační foto

Pojištění auta, ilustrační foto Zdroj: Adobe Stock

.
povinné ručení, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Ročně u nás řidiči motorových vozidel ohlásí na Policii ČR zhruba 14 tisíc střetů se zvěří. Nejvíce jich strážníci řeší právě v podzimních a zimních měsících, kdy se brzy stmívá a pozdě rozednívá.

O něco méně takových dopravních nehod Policie ČR přijala loni na podzim a letos zjara, kdy u nás platila proticovidová opatření, která výrazně utlumila mobilitu obyvatel. Nicméně škody na majetku, ke kterým dochází po srážce se zvěří, šplhají kvůli rostoucím cenám servisních služeb a materiálů do vyšších desítek tisíc korun. Namístě je proto podle odborníků zvážit připojištění rizika srážky vozidla se zvěří.

Tip: Jak si pojistit auto? Porovnejte si nabídky pojišťoven na jednom místě

„Riziko srážky se zvěří lze dopojistit k povinnému ručení, nebo je kryto v havarijním pojištění,“ říká finanční poradce skupiny Partners David Kučera.

Při škodě, která vznikla následkem srážky se zvěří třetím osobám, například u dalšího vozidla, se pak náhrady kryjí z povinného ručení daného vozidla. Ovšem majitel vozu, kterým došlo k nárazu do zvěře, bez připojištění takovýchto rizik nemá žádný nárok na pojistné plnění vzniklé škody na jeho vozidle.

Kdo je viník nehody

V případě újmy na zdraví při srážce vozidla se zvěří si mohou poškození spolucestující uplatňovat nároky z povinného ručení vozidla, jež se se zvěří střetlo. Ovšem s výjimkou řidiče, na kterého pojišťovna při posuzování pojistné události nahlíží při srážce s lesní zvěří vždy jako na viníka nehody.

„Pro jakýkoli případ je pak určitě dobré být i úrazově připojištěn. Nicméně v rámci pojištění aut to bývají poměrně nízká krytí, proto je lepší si sjednat individuální pojištění,“ upozorňuje finanční poradce s tím, že kupříkladu trvalé následky po úrazu kryje plnění z povinného či havarijního pojištění částkou 300 tisíc korun.

Přivolat Policie ČR je nutností

David Kučera dále připomíná, že po střetu se zvěří nesmí řidič zapomenout zavolat Policii ČR. Jednak je to jeho povinnost kvůli uvědomění správce dané honitby, jednak bez jejího záznamu nebude pojišťovna ani plnit. A přivolat policii je podle něj třeba i v případě, že zraněné zvíře z místa srážky odběhne.

„Pojišťovna bude požadovat průkazný záznam z místa nehody nebo videozáznam onoho střetu. Bez protokolu PČR nebo videozáznamu velmi pravděpodobně nebude plněno,“ potvrzuje.

Dalším krokem po srážce se zvěří je pak v co nejkratší době informovat samotnou pojišťovnu a s ní se domluvit na konkrétním postupu tak, aby došlo na bezproblémové pojistné plnění. Naložení se zraněnou či usmrcenou zvěří už pak řeší přivolaní zástupci Policie ČR. Policisté střet se zvěří také zdokumentují a řidiči poškozeného vozidla zároveň předají potvrzení o účasti na dopravní nehodě, které následně použije pro případné pojistné plnění.

Pozor na zvěř i na správné termíny

Mnoho řidičů si s nástupem zimních měsíců klade otázku, zda si riziko střetu se zvěří mohou připojistit pouze sezonně. Například od října do března, kdy u nás dochází k takovým nehodám vůbec nejčastěji. Podle odborníků si mohou řidiči připojištění střetu se zvěří například k povinnému ručení sjednat a zase jej odebrat. Avšak veškeré změny se u pojišťoven provádějí v době výročí pojistné smlouvy. A ta je u drtivé většiny pojišťoven jednou za rok.

„Tedy sezonně se toto připojištění nesjednává,“ shrnuje David Kučera.

Při uzavírání připojištění rizik srážky se zvěří pak upozorňuje na jednu důležitou skutečnost. Tuzemské pojišťovny totiž ve smluvních podmínkách rozlišují zvěř a zvíře. To znamená, že připojištění střetu se zvěří nekryje například škody způsobené po sražení domácího zvířete, jako je slepice, kráva nebo pes. Za takové škody pak nese plnou odpovědnost majitel daného zvířete, a i u něj pak musí poškozený uplatňovat nárok na finanční odškodnění. Otázka pak je, jestli tuzemské pojišťovny připojistí rizika srážky se zvěří a zvířetem dohromady. Podle Davida Kučery to možné je, ale u nás to umí jen některé z pojišťoven.