Máte strach ze zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték? Využijte odložené čerpání

hypotéka, ilustrační foto

hypotéka, ilustrační foto Zdroj: lovci-odmen.cz

hypotéka
hypotéka, ilustrační foto
hypotéka
rodinný dům (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Pokud chcete koupit byt či dům, ale zatím vám žádný nepadl do oka, ale zároveň vás děsí zpřísnění hypoték plánované na říjen, můžete využít předschváleného hypotečního úvěru. Radí Hypoindex.cz. Tento úvěr s odloženým čerpáním však nabízí pouze jedna banka.

Zpřísnění poskytování hypoték pro nás Česká národní banka chystá na 1. října. Výše vašeho dluhu nebude moct překročit devítinásobek vašeho ročního čistého příjmu. Měsíční splátka dále nemůže být vyšší než 45 procent vašeho měsíčního čistého příjmu. Je proto dost pravděpodobné, že příjmy spousty žadatelů nebudou na získání hypotečního úvěru stačit.

Máte ještě měsíc

Pokud chcete získat současné podmínky hypotečních úvěrů, pak musíte o hypotéku s odloženým čerpáním zažádat do konce září. Nabídka předschválených hypotečních úvěrů je však velmi omezená. 

Jednou z bank, která v předschválených úvěrech vidí možnost jak uspět, je Wüstenrot. V polovině července proto na trh přišla s tzv. Hypotékou dopředu. O úvěr tak můžete požádat i bez toho, aniž byste měli vybranou nemovitost. Na její výběr pak máte 12 měsíců. Tato hypotéka tak může být šancí pro ty z nás, kterých by se říjnové zpřísnění dotklo. Další výhodou hypotéky s odloženým čerpáním je jistota, že klient ví, kolik peněz má na nákup vlastního bydlení k dispozici a podle toho si nemovitost vybírá.

Co když nemovitost nenajdu?

Pokud se stane, že vám žádná nemovitost nepadne do oka ani za 12 měsíců, zaplatíte pět procent z nevyčerpané výše úvěru. „Může se stát, že klient nevyužije celou výši schváleného úvěru. Pokud vyčerpá alespoň 80 procent ze schválené výše hypotéky, neuplatňujeme žádný poplatek za nečerpání či částečné čerpání Hypotéky dopředu,” doplňuje tiskový mluvčí Wüstenrot Jiří Janeček.

Další bankou, která má ve svém portfoliu odložené čerpání, je Fio banka. „Klientům umožňujeme odložit čerpání až na dva roky od podpisu smlouvy o úvěru u výstavby, dostavby, stavebních úprav, případně developerských obchodů, na jeden rok od podpisu smlouvy o úvěru u refinancování a na 6 měsíců v ostatních případech, například u koupě nemovitosti,“ uvedl Zdeněk Kovář z Fio banky. U této banky ale musíte mít už vybranou nemovitost.