Novinky v dopravě: jedna jízdenka a dálniční známka elektronicky

Dálniční známka

Dálniční známka Zdroj: ČTK

Dálniční známka, ilustrační foto
Knight Rider na dálnici D1
Stavba posledního úseku dálnice D8
Stavba posledního úseku dálnice D8
Nový Mercedes-Benz třídy E bude jezdit úplně sám i v dálničních rychlostech
12
Fotogalerie

Ministerstvo dopravy chystá novinky, které nám usnadní život. V praxi mají fungovat v roce 2021.

Zavedení elektronických dálničních známek je naplánováno od roku 2021 a projednán je i zákon o drahách, který umožňuje zavedení Systému jednotného tarifu. Ministerstvo dopravy tak pokročilo v přípravě jedné jízdenky (One ticket).

Dálniční známky půjde od roku 2021 zakoupit elektronicky (přes PC, telefon atd.), odpadne tak povinnost cokoliv lepit na sklo a následně strhávat. Nebudete tedy potřebovat mít v autě žádnou formu papírové známky, vše bude elektronicky. Kupovat bude možné stejně jako dnes desetidenní, měsíční a roční kupóny.

Cílem je zvýšení komfortu řidičů, elektronické kupony zabrání padělkům, automatizovaná kontrola pak zajistí, aby řidiči nejezdili po dálnicích bez úhrady příslušného poplatku.

Systém jednotného tarifu („OneTicket – Jedna jízdenka“), by měl nabídnout přepravní doklady, které umožní cestujícím vybrat si z nabídky více dopravců, jednoduše využívat přípoje a cestovat po celé republice na základě jedné jízdenky a za jednotných tarifních podmínek.

Bude se jednat o systém, který vedle slevových jízdenek umožní prodej flexibilních jízdních dokladů mezi kterýmikoli dvěma body české železniční sítě. Vytvoření systému jedné jízdenky patří mezi programové priority stávající vlády v oblasti dopravy.