Pojištění na právní průšvihy: Bude se vám hodit?

Cestovní pojištění na hory

Cestovní pojištění na hory Zdroj: Slavia pojišťovna

Právní spor se může vetřít do života každého z nás. Bez advokáta jej budeme řešit jen těžko. A služby právních zástupců nás mohou vyjít na nemalý peníz. K tomu právě slouží pojištění právní ochrany.

I když jde o pojištění, nekryje škody pro případ újmy například na majetku, nebo škody námi způsobené někomu jinému. Pojištění právní ochrany uhradí náklady na soudní výlohy (například soudní poplatky, výdaje na právníka, znalecké posudky, atd.), na spory různého charakteru.

Podle informací D.A.S. pojišťovny, která se specializuje výhradně na pojištění právní ochrany, tuto právní ochranu využívá stále více z nás. „Interní porovnání prvních pololetí 2016 a 2017 říká, že jsme řešili o téměř 30 procent více právních sporů a poskytli jsme klientům o 32,7 procenta více urgentních právních rad. Z údajů ČNB také vyplývá, že pojištění právní ochrany se využívá v průměru 6x častěji než třeba odpovědnostní pojištění – je to trend dnešní doby, kdy životní události jsou čím dále dražší a složitější a je třeba jejich právních řešení. Přesto v ČR není pojištění právní ochrany běžnou součástí každé domácnosti nebo firmy,“ říká Michal Kratochvíl, marketingový specialista D.A.S. pojišťovny.

S faktem, že Češi se o tohle pojištění zajímají stále více, souhlasí i ČSOB pojišťovna. Přesto je ale v České republice oproti západní Evropě propojištěnost ještě malá. A povědomí o tomto produktu je taky zatím spíše v „plenkách“. Na západě má toto pojištění asi 50 procent populace.

Komu se vyplatí uzavřít?

„Pojištění bych doporučil všem, kteří se v případě nepříjemnosti a soudních tahanic nechtějí starat o finanční stránku věci, nebo kteří nemají známého právního zástupce či někoho, kdo by jim byl schopen poradit. Jinak se domnívám, že si přínos tohoto pojištění musí zhodnotit každý individuálně. Podle mého názoru jsou však důležitější pojištění (například pojištění občanské odpovědnosti na limit aspoň 10 mil. korun, pojistná ochrana vlastního majetku, života a zdraví). Tento typ pojištění také může být součástí jiných produktů, například pojištění domácnosti. Takže nejdříve než bych si toto pojištění uzavřel, pokusil bych se najít produkt na pojištění domácnosti, který by toto připojištění mohl obsahovat,“ tak to vidí Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Samostatně v nabídce jen u dvou dvě pojišťoven

Pokud chcete přímo pojištění právní ochrany jako samostatný produkt máte na výběr pouze z D.A.S. pojišťovny a ČSOB pojišťovny. U dalších pojišťoven je toto pojištění pouze jako připojištění k jiným pojistkám.

U D.A.S. pojišťovny je to 1 milion korun za každou pojistnou událost. Pojištění právní ochrany si můžete kombinovat podle toho, v jaké jste životní etapě (zda jste důchodci, rodiče s dětmi, řidiči, atd.). U D.A.S. pojišťovny si můžete sjednat právní ochranu pro myslivce, sportovce, podnikatele, lékaře, obce a školy a školky.

ČSOB pojišťovna zaměřuje toto pojištění na dvě hlavní oblasti pro občany – řízení vozidel a události spojené s jejich provozem a běžný občanský život plus pracovněprávní oblasti. Nově pojišťovna nabízí i pojištění pro podnikatele a správa majetku a bytových domů a věci spojené s jejich provozem. U ČSOB je limit pojištění o dost nižší – 150 tisíc korun na rok nebo 500 tisíc korun na rok.

Nastavení smlouvy a výluky

Rozsah pojištění může být opravdu široký. Od případů spojených se řízením vozidla, po spory se zaměstnavatelem, reklamace, dědické spory, náhrada škody, spory se řemeslníky, úraz třeba na sjezdovce... Pojištění můžete využít i v situaci, kdy třeba potřebujete zkontrolovat smlouvy nebo znalecké posudky. Vždy si ale přečtěte pojistné podmínky, které máte v pojistné smlouvě. A samozřejmě tu máme i výluky.

V pojistné smlouvě máte jasně popsáno, v jakých situacích od pojišťovny nedostanete vůbec nic. Pochopitelně máte smůlu, pokud jste něco napáchali pod vlivem alkoholu a drog. Jestliže budete mít autonehodu a nemáte platné řidičské oprávnění nebo platnou STK, také nedostanete nic.

Příklady: Kdy se může hodit?

Po dopravní nehodě s fatálními důsledky, bude klient oprávněně nárokovat po protistraně náhradu újmy ve výši například 10 mil. korun. Klient, který využívá pojištění právní ochrany, zaplatil pojistné a již neplatí žádná další procenta či poplatky z vysouzené částky za to, že jsme mu pomohli nárok uplatnit a vymoci.

Bohužel se stává, že klient řeší v zahraničí srážku s lyžařem cizincem. Co v takové chvíli dělat? Včasná a kvalitní právní rada je velmi důležitá. Klient má právníky znalé místní řeči a práva 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.