Cestovní pojištění na hory: Co si pojistit a na co pozor?

Cestovní pojištění na hory

Cestovní pojištění na hory Zdroj: Slavia pojišťovna

Nehoda při lyžování?
Jak správně používat výbavu pro vysokohorskou turistiku
Jak správně používat turistickou výbavu
4
Fotogalerie

Alpy, nebo Tatry? Ať už tuto zimní sezónu vyrazíte na hory kamkoliv nezapomínejte na cestovní pojištění. Podle průzkumů pojišťoven přibližně pětina Čechů pravidelně míří za hranice naší vlasti, aniž by si uzavřela cestovní pojištění.

Nejen před pobytem u moře se vyplatí myslet i na ryze praktické záležitosti. Právě naopak, v akci na svahu je riziko úrazu mnohem vyšší než na plážovém lehátku. „Naražená záda vyjdou na 5 000 Kč, operace kolenních vazů 115 000 Kč, komplikovaná zlomenina 400 000 Kč, úraz hlavy či páteře 1 000 000 Kč – to jsou zcela standardní ceny za ošetření úrazů, které si čeští lyžaři a snowboardisté přivodí při lyžování v zahraničí,“ vyjmenovává Blanka Mikulová, marketingová manažerka společnosti Suri a dodává: „Čeští turisté se přitom často ptají, jaký je význam cestovního pojištění, jestliže v rámci Evropské unie by zdravotní ošetření po předložení Evropského průkazu zdravotního pojištění mělo být zdarma. To je sice pravda, ale jen za předpokladu, že je průkaz využit v souladu s pravidly a sazbami dané země. Vedle toho například v Rakousku, Francii, Itálii či Švýcarsku (které navíc není členem EU) je velká část nemocnic soukromých a pokud dojde na ošetření v takovém zařízení, pak se pacient musí připravit na úhradu zranění z vlastních prostředků, případně z prostředků sjednaného připojištění.“

Pojistěte si léčebné výlohy i odpovědnost

Nákladnost léčby v zahraničí se samozřejmě v jednotlivých zemích liší. Proto je dobré si zjistit, v jaké výši se pohybují poplatky za ošetření právě v zemi, kam vyrážíte. A podle toho si pak nastavte léčebné limity. „Jestli se navíc spoléháte na cestovní pojištění k platební kartě, v tomto případě bývají nastaveny limity nižší, před cestou si je proto zkontrolujte,“ upozorňuje Marek Orawski z První klubové pojišťovny.

Záleží samozřejmě i na účelu cesty. Pro nenáročný eurovíkend postačí léčebné limity do dvou milionů korun, pro alpskou lyžovačku odborníci doporučují jejich navýšení alespoň na pět milionů a hlavně mít vyšší limit i pro odpovědnost za škodu nebo zdraví jiné osoby. Přece jen na sjezdovce častěji hrozí, že zraníte někoho jiného a kromě ošetření mu budeme muset uhradit následnou péči či zničené vybavení.

„Četnost případů se meziročně zvyšuje o cca 50 procent. Na vině je pravděpodobně nejen zvyšující se povědomí o této možnosti ze strany poškozených, ale i běžně rozšířená nekázeň typická pro české lyžaře a turisty obecně. Dle statistik zranění zahraničního lyžaře vychází na 0,5 — 2,5 mil. Kč,“ říká Pavel Jechort, ředitel Suri.

HZS a pozor na alkohol

Na Slovenské hory pak nejezděte bez pojištění technického zásahu HZS. „Záchranáři uvádějí, že nejčastějším technickým zásahem je uvíznutí. Náklady na technickou část zásahu horské záchranné služby se mohou vyšplhat na desítky tisíc korun. Zdaleka ne všude cestovní pojištění zahrnuje zásah horské služby, a to konkrétně pátrací akci, která může být stejně životně důležitá jako poskytnutí první pomoci. Na Slovensku je třeba si technický zásah Horské služby připojistit. Určitě na to nezapomeňte v rámci příprav na lyžování a turistické výlety na Slovenských horách,“ radí Orawski.

A i když si pojištění uzavřete, je dobré myslet na možné výluky. „Chybou je nepozornost při čtení pojistných podmínek. Týká se to například případu, kdy lyžař na sjezdovce požije alkohol, právě taková situace bývá uváděna ve výlukách. Znamená to, že pokud dojde k nehodě pod vlivem alkoholu, pojišťovna vám může pojistné plnění krátit anebo také zcela odmítnout,“ uzavírá Vanda Kýpeť, popisuje produktová manažerka Slavia pojišťovny.