Problémy s dluhy Češi nemají, tvrdí průzkum

S pár tisícovkami 13. platu navíc letos může počítat jen velmi málo zaměstnanců

S pár tisícovkami 13. platu navíc letos může počítat jen velmi málo zaměstnanců Zdroj: profimedia.cz

Jak to vypadá na hypotéčním trhu?
2
Fotogalerie

Podle inkasních agentur Češi problémy s dluhy nemají. Daří se nám splácet i staré pohledávky. V loňském roce inkasní agentury zpracovaly pohledávky o objemu 23,5 mld. korun. Průměrná výše pohledávky klesla o 5 551 korun, tedy na 16 053 korun. Pohledávky za domácnostmi činily 89 procent počtu pohledávek předaných do správy inkasním agenturám v daném roce. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu trhu mimosoudního inkasa v České republice, provedeného Asociací inkasních agentur ve spolupráci s poradenskou společností EY.

„Díky dobré ekonomické situaci se počty neplatičů snižují. To, že se meziročně navýšil počet pohledávek, souvisí s tím, že dochází k úhradám i velmi starých dluhů a věřitelé tyto staré dluhy předávají inkasním agenturám k opětovnému vymáhání,“ říká Radek Laštovička, prezident Asociace inkasních agentur.

Během loňského roku bylo inkasními agenturami zpracováno okolo 1,46 milionu nových pohledávek. Jejich celkový objem byl 23,5 mld. korun. Podle průzkumu byla většina pohledávek, konkrétně 84 procent, vymáhána pro třetí stranu.

„Počet pohledávek meziročně vzrostl o 210 000 kusů. Poměr odkoupených pohledávek zůstává nízký (16 procent) a inkasní agentury se nadále z většiny věnují pohledávkám ve správě pro třetí stranu. Inkasní agentury zpracovávají významně více pohledávek retailových, a to 89 procent oproti 11 procentům pohledávek za podniky,“ vysvětluje Marek Jindra, partner oddělení transakčního poradenství společnosti EY.