Průměrná cena povinného ručení klesla, čeká se zdražení

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: shutterstock

Škoda Citigo iV
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Začátkem roku klesla průměrná cena povinného ručení na 6829 Kč, nejnižší hodnotu za sledované období od srpna 2019. Propad je důsledkem sloučení nejdražšího poskytovatele pojištění s cenově průměrnou pojišťovnou. V dalších měsících se ale čeká zdražení. Vyplývá to z Broker Consulting POVIndexu, podle něhož za 6829 Kč šlo sjednat povinné ručení pro nový vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, tedy typický vůz, kterým jezdí české domácnosti.

"Lednový pokles průměrné ceny povinného ručení na tuzemském trhu téměř o 11 procentních bodů je přímým následkem absence nejdražšího povinného ručení zahrnutého do výpočtu indexu. Spojením České pojišťovny a Generali pojišťovny pod společnou značku se snížila průměrná ceny povinného ručení za sledovaný vůz," uvedl analytik Broker Consultingu Jiří Váchal.

Celkově se ale podle něj nedá očekávat snížení ceny pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Naopak poslední čísla České kanceláře pojistitelů poukazují na opačný vývoj. V loňském roce se na pojistném vybralo o 1,8 miliardy korun méně, než bylo uplatněno při škodách, dodal. Záporný schodek na vybraném pojistném má za následek, že pojišťovny povinné ručení v podstatě dotují.

Tip: Jak vybrat povinné ručení? Poradíme

"Tato situace je z dlouhodobého hlediska pro pojišťovny neudržitelná, protože zvyšující se nároky na bezpečnost a technické vybavení osobních automobilů a na druhé straně i zvyšující se odškodné pro lidské oběti dopravních nehod budou schodek dále prohlubovat," upozornil analytik.

Sloučení dvou významných pojišťoven pod jednu značku mělo za následek i zmenšení rozdílu mezi povinným pojištěním pro hlavní město a město velikosti Benešova. Rozdíl proti POVIndexu je plus 7,8 procenta, respektive minus 9,2 procenta.

I v lednu trh s pojištěním z provozu vozidla zaznamenal zásadní změnu. Novinkou je odchod pojišťovny AXA z trhu. Kupuje ji Uniqa Insurance Group. Vzhledem k nutnému schválení dozorčích orgánů lze očekávat, že obchod bude dokončen asi ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. Uniqa se tak stane pětkou ve střední a východní Evropě, podotkl Váchal.

Broker Consulting POVIndex ukazuje průměrnou cenu za typické povinné ručení pro nový vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW. Pojištění zahrnutá do indexu obsahují nejvyšší možné krytí. Pojištění dostupná na trhu ale nemají úplně identický rozsah krytí. Rozdíly v pojištěních jsou například v limitech pro opravu na místě, v limitech pro vzdálenost hrazeného odtahu, případně v možnostech náhradního vozidla.

Většina pojišťoven sazby takzvaně segmentuje, tedy stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru, počtu ujetých kilometrů a dalších kritérií. V budoucnu půjde i o frekvenci a rozsah přestupků či vybavenost asistenčními systémy.