Škody po bouři Sabine dosahují desítek milionů korun

Následky Bouře Sabine v Česku

Následky Bouře Sabine v Česku Zdroj: ČTK

Následky Bouře Sabine v Česku
Následky Bouře Sabine v Česku
Následky Bouře Sabine v Česku
4
Fotogalerie

Škody způsobené bouří Sabine, která zasáhla Česko, dosahují desítek milionů korun, vyplývá z ankety mezi největšími pojišťovnami. Nejčastěji jde o poškozené střešní krytiny a střešní okna, okapy a skleníky. Následky by ale podle prvních odhadů pojišťoven neměly být tak velké jako v případě orkánů Kyrill (2,2 miliardy korun) a Herwart (1,5 miliardy) v minulých letech.

Generali Česká pojišťovna měla už v pondělí ve 14:00 nahlášeno 470 škod za 12 milionů korun, řekla mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková. Nejvíce jich bylo ze Středočeského, Jihočeského a Plzeňského kraje. Jejich počet poroste s tím, jak bude vichřice postupně odeznívat, lidé se budou vzpamatovávat a začnou škody sčítat, uvedla. Připomněla, že za minulý rok kvůli vichřici pojišťovna řešila 17 000 škod za bezmála 400 milionů korun.

Kooperativa zatím eviduje 260 událostí za osm milionů korun. Nejvíce škod je ze Středních Čech a z okolí Klatov. Podle mluvčího Milana Káni převládají drobné škody. Jde o poškozené střechy, odlétnuté střešní krytiny, popadané hřebenáče, vyvrácené stromy a pády na ploty či pergoly. V případě aut jsou to nehody kvůli popadaným stromům a pády větví na zaparkované automobily. "Očekáváme, že většinu škod nám klienti budou teprve hlásit. Zatím to ale nevypadá na takovou kalamitu, jako byla například vichřice Herwart v roce 2017," podotkl.

Allianz se během dneška ozvalo 150 klientů, zatím většinou se škodami do 10 000 korun. Existují ale i výjimky. "Z jihu a západu Čech víme o ulétlých střechách nad výrobními halami za desítky a stovky tisíc korun. Od úterý už budeme mít v terénu všechny mobilní techniky," uvedl mluvčí pojišťovny Václav Bálek. Nejčastěji jde o povalené ploty, rozbité okenní rolety, odpadlé střešní tašky, stromy spadlé na domy, auta a kůlny, a rozbité skleníky.

Likvidátoři pojišťovny AXA očekávají stovky škod v řádech milionů korun. Mezi prvními nahlášenými škodami převládají podle mluvčího Jiřího Cívky poškozené střechy a rozbitá okna. Vzhledem k tomu, že bouře byla na řadě míst doprovázena vydatným deštěm, nejsou výjimkou zatopené sklepy. "Do celkového součtu mohou ještě promluvit škody na rekreačních objektech," poznamenal.

Pojišťovny doporučují škodu nafotit a vytvořit přehled poškozených nebo zničených věcí a to vše oznámit pojišťovně. Pokud vítr poškodil nebo odnesl střechu, je třeba ji nafotit, a hned poté budovu přikrýt, aby do ní nenapršelo. V každých pojistných podmínkách je totiž věta o tom, že klient musí zabránit následným škodám.

Při pohledu do nedávné historie je vidět, že vichřice byly nejčastější příčinou kalamitních škod. Loni například měly na všech pojistných událostech 58procentní podíl.