Slevu 75 procent bude možné využít ve všech vlacích ČD

České dráhy

České dráhy Zdroj: profimedia.cz

České dráhy
České dráhy
České dráhy
České dráhy
Ilustrační foto
6
Fotogalerie

Studenti, senioři a děti mohou od 1. září využívat slevy 75 procent ve všech vlacích Českých drah. Slevy se týkají dětí od 6 do 18 let, studentů od 18 do 26 let a cestujících starších 65 let. 

Sleva bude moct být využita u obyčejného jízdného. Bude možné ji využít u vnitrostátních spojů a za určitých podmínek i ve vlacích jedoucích do zahraničí. Vláda ve svém nařízení dává dopravcům možnost výběru spojů, v nichž by slevy po projednání s objednateli platit nemusely.

„České dráhy toto omezení v současnosti nevyužijí. Budeme sledovat obsazenost našich spojů a spíše než cestou omezení chceme vlaky posilovat, pokud to bude technicky a provozně možné. Nechceme totiž, aby naši cestující museli zjišťovat, ve kterém vlaku zvýhodněná jízdenka platí, a ve kterém ne,“ vysvětlil Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za úsek osobní dopravy.

Jaký bude postup využití slevy

Jízdenku se slevou si koupíte klasicky jako dnes. Budete pochopitelně muset prokázat, že na slevu máte nárok. I po změně budete mít možnost jízdenku do 15 minut vrátit. Pozor ale na to, že slevy budou platit pouze pro druhou vozovou třídu. Pokud budete chtít jet první třídou, zaplatíte plné jízdné. Na slevu mají právo i cizinci, např. turisti.

Máte koupenou IN kartu?

Jestliže máte koupenou IN kartu a v souvislosti se slevou ji nebudete používat, můžete ji po 1. září vrátit a u pokladny požádat o návratek za nevyužití. Tuto možnost budete mít do 1. dubna příštího roku.