Ušetřete v létě na energiích!

Zdroj: Shutterstock

Ceny energií letí nahoru raketovou rychlostí a tento trend se nezastaví ani v příštích měsících. Není divu, že každý z nás hledá cesty, jak náklady na energie ušetřit. Možností je celá řada, ale jen některé z nich jsou opravdu účinné. Na nejčastější dotazy odpovídá Roman Šmíd, vedoucí prodeje společnosti Dobrá Energie, dceřiné firmy společnosti epet.

Moje lednice, zvláště teď v létě, jede na plné obrátky. Můžu přesto nějak ovlivnit množství spotřebované energie?

Ano, naprosto zásadní je teplota, která v lednici panuje. Za ideální se považuje 7 °C, čemuž přizpůsobte i nastavení lednice. Na tuto teplotu by měl často stačit jeden z nejslabších regulačních stupňů.

Nezapomínejte také na to, že lednice by neměla stát vedle zdrojů tepla, jako je mikrovlnná trouba, myčka nebo sporák. Pokud nemůžete tyto spotřebiče umístit do jiné části kuchyně, pokuste se alespoň zvolit vhodný způsob izolace.

Jakou roli hraje odmrazování lednice?

Spolu se silnou vrstvou ledu v lednici stoupá také spotřeba energie. Myslete proto na to, abyste lednici pravidelně (a speciálně před létem) odmrazovali. A pokud se námraza i po odstranění znovu brzy objeví, zkontrolujte těsnění dvířek.

Mám na zahradě bazén, který je potřeba ohřát, aby se v něm dalo plavat. Jak ušetřit energie při jeho ohřívání?

Vyplatí se pořídit si solární kolektory, které absorbují sluneční záření a přeměňují ho na teplo. A i pouhý ohřev bazénu prostřednictvím tohoto zařízení přinese domácnosti značné úspory. Stejným způsobem můžete ohřívat i vodu v koupelně.

Roman Šmíd, vedoucí prodeje společnosti Dobrá Energie, dceřiné firmy společnosti epetRoman Šmíd, vedoucí prodeje společnosti Dobrá Energie, dceřiné firmy společnosti epet | Michaela Szkanderová

Ušetřím na energiích i tím, že se budu otužovat?

Ohřev vody je jednou nejvýznamnějších položek na vaší faktuře za energie – činí až 30 % celkové částky. Během teplých dnů tedy zkuste místo horké vany pouze rychlou sprchu. Pro příjemné osvěžení bude jistě vhodné i to, když občas mytí teplou vodou vynecháte a zkusíte vodu studenou. Pokud vás však otužování neláká, můžete začít alespoň u toho, že při nanášení šampónu a sprchového gelu sprchu s ohřátou vodou vypnete.