Změna dodavatele energií: v létě se vyplatí

.

. Zdroj: BOHEMIA ENERGY

.
.
3
Fotogalerie

Pokud nejste spokojeni s vaším dodavatelem energií, léto je ideálním obdobím pro změnu. A to z důvodu, že změna dodavatele není bleskovou záležitostí. Pokud změnu stihnete už teď, můžete mít příští topnou sezonu levnější.

„Většina zákazníků má se svým dodavatelem uzavřenu smlouvu na dobu neurčitou, zpravidla s tříměsíční výpovědní lhůtou. Přechod od jednoho dodavatele k druhému trvá v průměru tři až čtyři měsíce. S ohledem na to, že je léto, je tedy dobré udělat změnu co nejdříve. Dosáhnete tak na úspory již v zimním období, které spolyká nejvíce peněz,“ uvádí Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Lidé dělají chybu právě v tom, že nového dodavatele hledají na přelomu roku. Zrovna ve chvíli, kdy se většinou zdražuje. Zimní sezóna bývá v plném proudu a vzhledem k obvyklé výpovědní lhůtě tak musí odběratelé za toto období platit ještě původní, vysoké ceny.

Včasnou změnou můžete ušetřit i tisíce ročně

Přesnější částku, jakou můžete ušetřit, si jednoduše spočítáte kalkulačkami dostupnými na internetu, například na internetových stránkách Energetického regulačního úřadu či na webovém portálu TZB-info.cz. K výpočtu ušetřené částky budete potřebovat fakturu posledního vyúčtování. Zjistíte z ní vaši spotřebu a tarif.

Finanční úspora je sice důležitá, ne ale jediná věc, kterou je dobré sledovat. Důležité je také to, zda je vámi vybraná společnost spolehlivá a stabilní, má dobrý a dostupný zákaznický servis s bezplatnou zákaznickou linkou a nabízí i další služby, které vám mohou pomoci s dalšími úsporami.

Případný přeplatek si schovejte

„Jestliže totiž změna dodavatele proběhne v okamžiku, kdy jste na zálohách od posledního vyúčtování zaplatili více, než byla skutečná spotřeba, musíte počítat s tím, že zálohy od nového dodavatele nepokryjí zvýšenou zimní spotřebu do dalšího pravidelného vyúčtování“, vysvětluje Libor Holub.