Kolik spoří čeští rodiče svým dětem? 1200 korun měsíčně

Dvouleté děti ve školkách

Dvouleté děti ve školkách Zdroj: profimedia.cz

Bohatství, ilustrační foto
2
Fotogalerie

Skoro všichni rodiče šetří svým dětem, aby tak měly jednodušší start do života. Odkládáme různé částky, podle toho, jaké jsou naše finanční možnosti. Vyplývá to z průzkumu Raiffeisen stavení spořitelny (RSTS).

Na budoucnost svých dětí tedy myslí drtivá většina rodičů, kteří žijí v domácnosti se svými potomky ve věku do 26 let. V průměru je snem rodičů našetřit dětem 310 tisíc korun. Každý desátý rodič by dokonce chtěl dosáhnout na částku půl milionu. Mediánová částka je 200 tisíc korun. Každý dvacátý rodič zastává názor, že si děti poradí i bez jeho finanční pomoci.

Kolik odkládáme?

Na začátky osamostatnění svých dětí v průměru odkládáme 1200 korun měsíčně. „Stejně jako ideální představa uspořené částky je i skutečná výše spoření přímo odvislá od příjmů rodiny. Nejvyšší sumy tak spoří rodiče s čistým měsíčním příjmem nad 30 tisíc korun a lidé žijící v Praze,“ uvádí RSTS.

Nejčastěji spoříme formou stavebního spoření (56 procent). 21 procent spořicích rodičů k tomu využívá spořicí účet v bance nebo investiční životní pojištění. Další formy spoření jako podílové fondy a jiné bankovní produkty jsou procentuálně zanedbatelné.

„V loňském roce jsme uzavřeli téměř 60 tisíc spořicích smluv, z toho přes 8 tisíc bylo pro děti. Podíl dětských smluv se nám meziročně zvýšil o 4 procenta. Rodiče tak využívají možnosti potomkům spořit se státní podporou,“ uzavírá Jan Jeníček, předseda představenstva Raiffeisen stavební spořitelny.