Koruna prudce oslabila, důvodem je rozhodnutí ČNB

Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Co jsou intervence ČNB?
Guvernér České národní banky Jiří Rusnok
3
Fotogalerie

Koruna v reakci na dnešní rozhodnutí ČNB pokračovat v režimu devizových intervencí oslabila až o půl procenta na 27,14 korunu za euro, nejníže od loňského června. 

Důvodem je zřejmě prodej korun spekulanty, kteří čekali konec intervencí již dnes, řekl ekonom Komerční banky Marek Dřímal. V půl čtvrté se koruna podle serveru Patria Online obchodovala za 27,13 korunu za euro, když se dosud držela v blízkosti hranice 27 korun za euro.

Bankovní rada ČNB dnes rozhodla, že bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Guvernér ČNB Jiří Rusnok ale zároveň upozornil, že konec intervencí může nastat kdykoliv po konci tzv. tvrdého závazku, tedy od dubna. Dodal, že centrální banka již nebude zveřejňovat možné scénáře načasování konce kurzového závazku.

"Někteří investoři, kteří spekulovali na konec kurzového závazku už na tomto zasedání, zřejmě své koruny prodávají zpět do eur, což vede ke ztrátám české měny. Držet koruny a vyčkávat na další kroky ČNB je totiž pro zahraniční investory velmi nákladné," uvedl Dřímal.

Video placeholde
Co jsou intervence ČNB? • Jan Pavec