Během jarní vlny se propouštělo nejvíce

Úřad práce pro Prahu 4

Úřad práce pro Prahu 4 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce pro Prahu 4
3
Fotogalerie

Během jarní vlny pandemie se propouštělo více, než na podzim. Na jaře muselo propouštět 34 procent společností, na podzim 21 procent. Skoro polovina svůj počet zaměstnanců neměnila. Na podzim dokonce třetina firem nabírala. Vyplývá to z průzkumu personální agentury Grafton Recruitment.

Pokud musely společnosti na jaře propouštět, většinou už na během léta počty zaměstnanců doplňovaly. Na podzim pak náborové aktivity ještě vzrostly. Plných 31 procent zaměstnavatelů uvedlo, že v listopadu byl počet jejich zaměstnanců na vyšší úrovni než v únoru téhož roku. Nejčastěji šlo o firmy, jejichž aktivity alespoň z poloviny tvoří výroba.

„Výhled do budoucna je spíš optimistický. V listopadu plánovalo více firem zvyšování počtu zaměstnanců než snižování. Plných 36 procent firem plánovalo růst počtu zaměstnanců o méně než 10 procent a dalších 10 procent zaměstnavatelů dokonce o 10-30 procent,“ doplňuje Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group.

Zaměstnanci jsou spokojenější

Pandemie zaměstnavatelům přinesla spokojenější a loajálnější zaměstnance. V minulých letech jsme se nebáli měnit zaměstnání. Nyní je tomu jinak. Stabilita je pro nás velmi důležitá. Je patrná i vyšší míra loajality k zaměstnavateli.

Ani zaměstnavatelé by ale neměli zapomínat být ohleduplní ke svým zaměstnancům. Právě v tuto dobu je pro spoustu zaměstnanců důležité mít možnost skloubit péči o děti a svůj soukromý život s prací. Dle průzkumu pociťuje vstřícnost zaměstnavatele 56 procent zaměstnanců.

Nábory v online prostoru

V uplynulém roce většina společností převedla náborové aktivity do online prostředí. Proto jsou teď výběrová řízení mnohem rychlejší. Své v tom hraje i to, že firmy spolupracují s personálními agenturami. Až 67 procent společností se na agentury obrací právě zejména z důvodu zrychlení procesu a úspory času.

„Míru využívání agenturních pracovníků pandemie téměř neovlivnila. Pouze 16 procent společností v ČR nikdy nebo téměř nikdy nevyužilo při náboru služeb personální agentury. Jejich služby běžně využívá 24 procent firem. Polovina společností nejdříve zkouší obsadit otevřenou pozici vlastními silami a teprve poté se obrací na externího dodavatele,“ dodává Martin Malo.