Co trápí podnikatele nejvíce? Neprovedené a zpožděné platby

...

... Zdroj: ING Bank

ČSÚ v loňském roce zjišťoval uspokojení z práce podle postavení v zaměstnání. Většina podnikatelů má minimálně dva klienty. Pouze jednoho mělo jen 58,4 tisíc podnikatelů z celkového počtu 852 tisíc zjištěných odpovědí.

Podnikatelé měli nejvíce problému s tím, když se někdo opozdil s platbou, nebo ji neprovedl vůbec. Dále je pro ně zatěžující nepřiměřená administrativní zátěž. Tyto důvody uváděli jak zaměstnavatelé, tak podnikatelé bez zaměstnanců. Z dalších důvodů byly četnější tzv. jiné problémy související s podnikáním a nedostatečný příjem v případě nemoci. Řemeslníci a opraváři se nejčastěji potýkali s nedostatečným příjmem.

Nejspokojenější jsou podnikatelky se zaměstnanci

Podnikatele většinou jejich práce uspokojuje. Velmi nebo alespoň částečně tomu bylo v 94,2 procentech. Velmi spokojeni se svou prací byli zaměstnavatelé (97,1 procenta), ale spokojenost uváděly i další skupiny pracujících, a to jak pomáhající rodinní příslušníci, tak i podnikatelé bez zaměstnanců. Vůbec nejvíce spokojené jsou ženy na pozici podnikatelek se zaměstnanci (98,2 procenta).

Chtěli by podnikatelé pracovat jako zaměstnanci? „Počet podnikatelů ochotných pracovat v postavení zaměstnance činil 83,2 tisíc, tj. téměř 10 procent všech sebezaměstnaných bez pomáhajících rodinných příslušníků. Počet zaměstnanců, kteří by raději podnikali, byl vyšší (148 tis.), v relativním vyjádření je však velmi malý a dosáhl pouze 3,4 procenta všech zaměstnanců,“ uvádí časopis Statistika&My.