Home office: dobré řešení pro zaměstnance i zaměstnavatele

Počítač

Počítač Zdroj: profimedia.cz

Firmy mají nouzi o nové zaměstnance, a to je nutí rozhazovat sítě i ve vzdálenějších lokalitách. S tím jde ruku v ruce práce z domova jako dobré řešení této situace. V současné době jde o vítaný benefit. Home office ale přináší i úsporu firmám.

Podle průzkumu ABSL dnes 78 procent center podnikových služeb umožňuje využívat home office všem svým zaměstnancům, 89 procent center pak tuto možnost nabízí většině pracovníků. Roste i počet zaměstnanců, kteří pracují z domu více než půlku pracovní doby.

„Práce z domova představuje nejen úsporu času pro zaměstnance, kterým odpadá dlouhé dojíždění, ale přináší i možnost náboru v lokalitách vzdálenějších od velkých měst, kde typicky centra podnikových služeb sídli. Tím de facto přináší další možnosti kvalifikované práce do regionů, které často trpí odlivem mladých lidí,“ říká Jonathan Appleton, ředitel ABSL.

Přesto za Evropou zaostáváme

Podle analytického projektu Evropa v datech patří zatím Česká republika, pokud jde o práci z domova, v rámci EU k podprůměru. V Evropské unii dosahuje počet pracovníků, kteří alespoň občas využívají home office, na pět procent. V naší republice to jsou jenom čtyři procenta.

V České republice pracuje z domova alespoň občas 280 000 lidí. Nejčastější je home office v Nizozemsku, kde této možnosti využívá každý sedmý pracující, nejméně pracují lidé z domova v Bulharsku a v Rumunsku – jen 0,3 resp. 0,4 procenta.

Jaké je věkové složení pracovníků na home office

Zajímavé je, že největší část netvoří nejmladší generace, ale zkušenější pracovníci a manažeři. „Někteří zaměstnanci dojíždějí do našich kanceláří jen jednou za týden, protože náplň jejich práce nutně nevyžaduje fyzickou přítomnost v kanceláři. Jejich pracovní nasazení a výkon jsou totožné jako u všech ostatních kolegů, pouze jim odpadá nutnost dojíždění. Myslím, že popularita práce z domova bude stoupat, a to vzhledem k nedostatku kvalifikovaných pracovníků v Praze a s tím spojeným náborem mimopražských zaměstnanců,“ říká Lenka Pospíšilová, HR Business Partner společnosti SAP Services.