O čem sní Češi? Nejčastěji je to nové auto, bydlení a dovolená

spoření, finanční plánování

spoření, finanční plánování

spoření
2
Fotogalerie

Kvůli splnění snu jsme ochotni se uskromnit. Více než třetina z nás je dokonce ochotna vzít si práci navíc a přivydělat si tak.

Kvůli plnění svých přání se dokonce vzděláváme a chodíme na rekvalifikaci. Naproti tomu zlozvyků by se kvůli plnění snů vzdal jen jeden z deseti. Vyplývá to z reprezentativního výzkumu společnosti Home Credit.

Lepší bydlení patří mezi největší sny

Češi na otázku, o čem reálně dosažitelném sní nejvíce, uváděli především koupi nebo rekonstrukci nemovitosti. Dalším krokem byla dovolená, většinou v exotických zemích. Poté to byla auta nebo domácí spotřebiče. Pouze při snění bez reálných činů zůstává přibližně desetina respondentů.

„Průzkum nám ukázal, že téměř 60 procent Čechů se pro přiblížení k svým snům nebojí uskromnit. Třetina Čechů naopak deklaruje ochotu obětovat i svůj čas a nezdráhá si najít i další práci nebo věnovat čas vzdělávání neboli rekvalifikaci. Našlo se i 12 procent těch, kteří jsou ochotni se vzdát svých zlozvyků jako je kouření či pití alkoholu, které též ubírají nějakou tu částku z domácího rozpočtu,“ uvádí analytik trhu Jaroslav Ondrušek ze společnosti Home Credit.

Jak udělat sen realitou

Celých 60 procent z nás má pocit, že je v plnění svých snů aktivní, respektive dělá něco pro to, aby se staly skutečností. Pětina pro to dělá jen minimum. 50 procent dotázaných si za tímto cílem odkládá část svých příjmů. Jedna polovina tak činí pravidelně, druhá příležitostně. Více než třetina se přiznala ke skutečnosti, že si v tajné naději občas vsadí nebo koupí los.

Nebojíme se ani půjček

„Z výsledků průzkumů vyplynulo, že půjčky jsou také jednou z dostupných možností, jak si splnit přání. Je často jednodušší rozdělit si vyšší částku do splátek, než si na ni našetřit. Stále existuje mnoho lidí, pro které je odkládání peněz bokem složitější, i když jejich příjmy vysoko převyšují průměr. Pokud už se rozhodnete své sny realizovat prostřednictvím půjčky, je důležité dobře zvážit, jestli jste schopni ji do budoucna splácet, a kolik splátky ukrojí z domácího rozpočtu. Když se jedná o rekonstrukci bydlení, často hovoříme o vyšších částkách. V případě dovolené, ale radíme, financovat ji z naspořených peněz,“ vysvětluje Ondrušek.