Práce v Česku je jednou z nejlákavějších v Evropské unii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Za prací do České republiky přichází stále více lidí, než kolik jich odchází za lepšími penězi za hranice. Česko je v regionu střední a východní Evropy druhou nejatraktivnější zemí z pohledu migrace pracovních sil. Vyplývá to z letošní studie Central and Eastern Europe Prosperity Report, kterou vypracoval britský Legatum Institute s podporou Erste Group.

Česká republika zaujala v kriteriu spokojenosti s celkovým životním standardem druhé místo. Hned za Rakouskem. Co se týče spokojenosti pracovníků s výší měsíční mzdy, zaujímá Česko čtvrté místo v regionu. Spokojenější se svým finančním ohodnocením jsou podle Prosperity Report lidé v Rakousku, Slovinku a také v Litvě.

Největší nebezpečí? Odchod nejlepších do zahraničí

Podle studie Prosperity Report je pro středoevropský region nebezpečím odchod mozků do zahraničí. „Ti nejlepší a nejbystřejší příliš často odcházejí, ať již kvůli zpomalujícím ekonomikám, anebo jednoduše z důvodu lákavějších příležitostí v zahraničí,“ konstatuje zpráva Prosperity Report.

Podle analytiků Legatum Institute je pro nás hlavní vytvořit takové podmínky tak, aby generace mileniálů byla spokojená v práci. Slovensko a Polsko již představily programy na zpětné přilákání kvalifikovaných pracovníků, kteří se v minulosti vydali do zahraničí za lepšími podmínkami.