Rodičovský příspěvek 2019: Ve hře je navýšení na 260 000 korun

Ženy s malými dětmi by měly rodičovskou dovolenou využít ke svému profesnímu růstu. Strávit alespoň nějaký čas studiem, pročítáním naučných knih z oboru nebo návštěvou časově nenáročných vzdělávacích kurzů.

Ženy s malými dětmi by měly rodičovskou dovolenou využít ke svému profesnímu růstu. Strávit alespoň nějaký čas studiem, pročítáním naučných knih z oboru nebo návštěvou časově nenáročných vzdělávacích kurzů. Zdroj: profimedia.cz

Rodičovská v roce 2017
2
Fotogalerie

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová navrhuje výrazné navýšení rodičovského příspěvku. Konkrétně z 220 tisíc na 260 tisíc u jednoho dítěte a z 330 tisíc na 390 tisíc pro vícerčata. Změna by mohla začít platit od 1. července příštího roku.

Ministryně obhajuje navýšení tím, že příspěvek je poskytován v nezměněné výši již několik let. „V současné době nejvíce rodičů pobírá měsíčně šest až osm tisíc korun, což je přibližně tříletá varianta. A to mi přijde při dnešních cenách a rodinných nákladech, například i na školku či dětskou skupinu, velmi málo. Chceme zlepšit životní úroveň všem rodinám, které pečují o malé děti,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Navýšení rodičovského příspěvku až na 300 tisíc korun je jednou z priorit programového prohlášení vlády.

Podle ministerstva je navýšení „rodičáku“ logické, protože jde o náhradu mzdy. S růstem mezd v naší republice by měl růst i rodičovský příspěvek.

Kde vzít peníze

Ministryně Maláčová to vidí tak, že by chybějící peníze měl kabinet zařadit do rozpočtu během projednávání ve sněmovně. „Pokud se shodneme na tom, že podpora rodin je prioritou vlády, a to bezesporu je, tak budeme muset projednávání státního rozpočtu těmto výdajům uzpůsobit,“ prohlásila ve zpravodajství České televize. U poslanců se navýšení rodičovské těší podpoře, ministryně financí to ale vidí jinak. Výrazné zásahy do rozpočtu odmítá. „Je tam tolik neznámých, že zatím skutečně nejsem schopná říct, kde peníze vezmeme,“ přiznává Alena Schillerová. Připouští, že zvýšení rodičovského příspšvku by se do rozpočtu zařadilo během příštího roku.

Ministryně Maláčová, ale byla přesvědčená, že peníze má zajištěné. A to díky novele zákona o státní sociální podpoře, do které bylo navýšení zahrnuto. Později dodala, že jde o další věc, která bude muset být do rozpočtu zahrnuta. Při účinnosti úpravy od 1. července 2019 je předpokládaný nárůst výdajů ze státního rozpočtu o 3,6 miliardy korun a v následujícím roce pak 4,9 miliardy korun.

Kdo příspěvek dostane?

Rodičovský příspěvek má být navýšen všem, kteří tuto dávku budou v polovině příštího roku čerpat. Ministerstvo práce a sociálních věcí ale chce, aby byl vyplacen i těm, kteří rodičovskou vyčerpali a vrátili se do práce dříve, než byly dítěti čtyři roky.

Jak je to nyní?

Od prvního ledna 2018 se parametry rodičovského příspěvku změnily. Novinky se týkají hlavně rodičů dvojčat, dále pak těch, kteří více vydělávají a rodičů, kteří příspěvek chtějí vybrat rychleji. Nyní si mohou regulovat rodičovský příspěvek i ti, kteří nemají nárok na mateřskou.

Zvýšení rodičovské

Do konce roku 2017 to bylo tak, že výše rodičovského příspěvku byla maximálně 11 500 korun měsíčně. Tato hranice je od ledna 2018 zrušena. Neznamená to ale, že by si kdokoliv mohl nastavit rodičovský příspěvek například na 30 tisíc měsíčně.

Rodičovský příspěvek: kalkulačka

Čerpání je možné nastavit až do výše předchozí peněžité pomoci v mateřství (letos je maximální hodnota peněžité pomoci v mateřství 34 470 korun). Týká se to tedy spíše rodičů s vyššími příjmy. Ti mohou příspěvek vyčerpat mnohem rychleji. I během půl roku.

Rodiny s vícerčaty

Lépe jsou na tom rodiče dvojčat a vícerčat. Celková část rodičovského příspěvku se u nich zvýšila z 220 tisíc na 330 tisíc korun. A změna se netýká jen rodičů, kterým se vícerčata narodí od ledna 2018. Částku 330 tisíc totiž můžete dočerpat. „Pokud rodiče chtějí uplatnit nárok na vyšší rodičovský příspěvek na vícerčata, musí podat novou žádost, kde uvedou všechny společně narozené děti. Pokud už rodiny s vícerčaty částku 220 tisíc vyčerpaly, ale dětem nejsou ještě čtyři roky, mohou si znovu požádat o rodičovský příspěvek a čerpat ho až do celkové výše 330 tisíc korun (nebo do čtyř let věku dětí),“ dodává Petr Habáň, tiskový mluvčí MPSV.