Stávka ve školách: Máte nárok na ošetřovné?

Stávka škol je plánována na pondělí 27.listopadu 2023.

Stávka škol je plánována na pondělí 27.listopadu 2023. Zdroj: Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

Na pondělí 27.11. 2023 je avizována stávka školských a dětských zařízení. Školy chtějí zabránit škrtům na další rok, snížení platů nepedagogických pracovníků a ostatních pedagogů a vyhnout se nekoncepčním zásahům do vzdělávání. Jak je to ale v této situaci s ošetřovným? ČSSZ vysvětluje, kdy na dávku vzniká nárok.

Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění. Kromě případů ošetřování dítěte v případě nemoci, vzniká na dávku nárok i v případě nenadálého uzavření školského či dětského zařízení. Podmínky jsou ovšem přísně vymezené.

Podmínky pro nárok na ošetřovné

Ošetřovné dostane jen zaměstnanec, který nemůže vykonávat práci z důvodu péče o dítě mladší 10 let. A to z důvodu, že školské zařízení, ve kterém dítě denně pobývá, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, epidemie nebo jiné nepředvídané události.

Stávka není nepředvídanou událostí

Týká se ošetřovné i situace, kdy stávkují školy? „V případě stávky však nejde o důvody, jakými jsou nařízení příslušného orgánu při havárii nebo mimořádném opatření při epidemii. Současně stávka není považována za nepředvídanou událost (aktuální stávka je vyhlášena s předstihem dvou týdnů). Ošetřovné z důvodu péče o dítě mladší 10 let, jehož škola, školka apod. byla uzavřena z důvodu stávky, tedy nenáleží,“ vysvětluje ČSSZ.

Kalkulačka: Ošetřovné (OČR)  >>>