V Praze se nejlépe prodávají malé byty

Pražské Jižní Město

Pražské Jižní Město Zdroj: Štěpán Bruner, E15

Pražské Jižní Město
2
Fotogalerie

70 procent nových bytů v Praze a v Brně se prodává ve velikostech 2+kk nebo ještě menší. I v případě rekonstrukcí se dělí velké byty na menší. V metropoli se navíc zmenšuje i průměrná podlahová plocha nejmenších bytových jednotek. Všechny tyto trendy jsou reakcí na poptávku ze strany potenciálních kupujících.

Ne ve všech koutech republiky to je stejné

„V Ostravě zatím pražský a brněnský trend zmenšování prodávaných bytů nesledujeme, což je patrně dáno i vyloženě přemrštěnými cenami ve dvou největších městech. V Ostravě ceny nemovitostí vzrostly až o polovinu mezi lety 2015 a 2018, poté se jejich růst výrazně zpomalil. Klienti zatím, co se velikosti bytu týče, neslevují ze svých nároků,“ přibližuje Jakub Čepica z ostravské pobočky společnosti M&M Reality.

V Ostravě se nejvíce prodává 3+1

V Ostravě jsou nejvíce v kurzu byty 3+1 o velikosti 70 metrů čtverečních. Nejlépe v nízké cihlové zástavě. Přáním Ostraváků je bydlet v domech s menším počtem obyvatel a mimo sídliště. To ale neznamená, že by se dobře neprodávaly panelové byty. Malý byt v Ostravě koupíte v průměru za 23 tisíc korun na metr čtvereční. I v Liberci dominuje v poptávce panelový byt 3+1.

V Plzni se podle makléřů společnosti M&M Reality nejlépe prodávají dvoupokojové byty, jedná se ale o dlouhodobý stav a nelze říci, že by se velikost prodávaných jednotek v posledních letech výrazně měnila.

„Nejvyhledávanějším bytem v Plzni je stejně jako v uplynulých letech 2+1 v panelovém domě. Žádané jsou i 2+kk v jiných typech domů. Aktuální výstavba bytů se nikterak neliší od té například před pěti lety. Běžné byty 2+kk mají stále mezi 45 až 60 metry čtverečními,“ říká Tomáš Hrouda z plzeňské pobočky společnosti M&M Reality.

Za metr čtverečný byste v novostavbě v průměru dali mezi 50 a 60 tisíci korunami.