Většina firem navzdory pandemii nesnižovala mzdy

Bankovky

Bankovky Zdroj: profimedia.cz

Přestože se tím v souvislosti s pandemií strašilo, většina firem během loňska nesnižovala ani mzdy, ani benefity. Dle průzkumu personální agentury Grafton Recruitment nezměnilo na jaře výši mezd plných 72 procent zaměstnavatelů, během podzimu pak dokonce 88 procent.

I přes komplikovanou situaci ve většině firem převládá optimismus a dobré vyhlídky do budoucna. „Rok 2020 byl z pohledu vedení firem ve znamení opatrnosti a obezřetnějšího rozhodování týkajícího se investic. Zejména jarní vlna pandemie proběhla s pocity nejistoty zaměstnavatelů i zaměstnanců, od září však začal postupně v řadách firem i lidí narůstat optimismus,“ komentuje výsledky průzkumu Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a GI Group.

Ani v nadcházejících měsících firmy nemají v plánu snižovat mzdy. Jisté změny v této oblasti má v plánu necelá čtvrtina podniků.

Pokud se platy snižovaly, tak jen dočasně

Někteří zaměstnavatelé museli ke snížení platů přistoupit. Bylo to 12 procent během jarní vlny pandemie a 5 procent v podzimní. Z dat průzkumu však vyplývá, že ve valné většině případů šlo o snižování dočasné a mzdy se u těchto zaměstnavatelů už opět pohybují na úrovni před vypuknutím pandemie.

Tip: Kalkulačku čisté mzdy najdete zde > > 

Podobné to bylo s odměnami a benefity

Stejné odměny zůstaly u 70 procent zaměstnavatelů. Snížit benefity musela pětina firem. 3 procenta z nich však již objem poskytovaných benefitů vrátila na původní úroveň. „Nejen, že si většina zaměstnavatelů dokázala udržet stejnou úroveň mezd a benefitů, ale projevila také více ohleduplnosti a férový přístup vůči svým zaměstnancům. I proto rostla loajalita zaměstnanců vůči zaměstnavatelům a jejich pracovní nasazení. Lidé aktuálně více upřednostňují stabilitu a jistotu dlouhodobého zaměstnání,“ doplňuje Martin Malo.

Přes polovinu firem neočekává změny v nastavení mezd. 15 procent počítá se změnami k lepšímu. Naopak negativní vývoj situace předpokládá 10 procent firem.