Vzroste výše rodičovského příspěvku na 300 tisíc korun? Možná v roce 2021

Mateřská dovolená (ilustrační foto)

Mateřská dovolená (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Vláda řešila palčivý problém, zda rodičovskou dovolenou nazývat dovolenou, nebo jí vymyslet nějaký patřičnější název. Například mateřská a rodičovská péče. S tímto návrhem přišli poslanci ANO a ČSSD. Toto však přes vládu neprošlo. Nezbývá než souhlasit s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou, že mateřská dovolená sice určitě není pro rodiče dovolená, ale v rodinné politice je mnohem více palčivějších problémů. Změna názvosloví by ale podle ní nebyla zbytečná.

„Celodenní péče o dítě rozhodně není dovolená. Symbolickou změnou názvosloví dáme rodičům najevo, že si vážíme jejich přínosu pro společnost a jich samotných,“ říká místopředsedkyně TOP 09. Nakonec se naši zákonodárci usnesli nad tím, že změna názvosloví by byla pro zaměstnavatele administrativně náročná a návrh není dotažený do konce. Pro vyčerpané rodiče na mateřské a rodičovské dovolené však může být uklidňující to, že se vláda shodla na tom, že mateřská a rodičovská dovolená určitě není dovolená.

Doplacení při dalším dítěti

Dalším úkolem vlády bylo projednat, zda by rodičům, kterým se narodí další potomek, měla být jednorázově vyplacena zbývající část rodičovského příspěvku, který pobírali na starší dítě. Vláda k tomuto návrhu přijala neutrální stanovisko, označila ho však za nekoncepční. Premiér Andrej Babiš dodal, že tento návrh by se měl řešit v rámci připravované změny rodinné politiky.

Navýšení rodičovského příspěvku?

V současné době je rodičovský příspěvek ve výši 220 tisíc korun na jedno dítě. Tuto částku je možné čerpat až do věku čtyř let dítěte. Pokud se vám narodí vícerčata, máte podle úpravy schválené na konci minulého volebního období, nárok na „rodičák“ ve výši 330 tisíc korun. Můžeme se těšit na navýšení rodičovského příspěvku i na jedno narozené dítě? Podle programového prohlášení vlády ano. Do konce roku 2021 by mohl rodičovský příspěvek vzrůst až na 300 tisíc korun.