Začátek školního roku je drahý. Rychlé půjčky jsou ale ještě dražší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Na začátku školního roku přicházejí starosti o pořízení či doplnění výbavy do školy, platby za kroužky, obědy, družinu, dopravu a další. Obstarání těchto položek v jednom měsíci je náročné hlavně pro rodiny s více dětmi.

Vyvarovat se je přitom podle odborníků třeba bezhlavým nákupům a hlavně rychlým půjčkám na lákavé zboží. Nejenže jejich úroky patří k těm vyšším, ale stávají se abnormální v momentě, kdy se dlužník opozdí se splátkou. Což byl případ i paní Evy z Prahy, která si takto půjčila deset tisíc korun. V telefonní zprávě jí hned po sjednání přišla informace, že nejpozději do 30 dnů má vrátit 13 tisíc korun. To odpovídá úroku ve výši zhruba 360 procent a RPSN (roční průměrné sazbě nákladů) okolo 2 230 procent. Celou půjčku ale neměla z čeho vyrovnat, a tak ji nezaplatila v plné výši. Firma proto uplatnila vyšší zúročení vypůjčených peněz. Za nedodržení smluvních podmínek si připočítala poplatek ve výši 25 procent z vypůjčené částky, tedy 2500 korun.

Tip: Když jste přece jen nuceni sáhnout po půjčce, vyberte si tu nejvýhodnější.

Rychlé půjčky vycházejí vždy jen draho

Podle finanční poradkyně skupiny Partners Lucie Baslové není příběh paní Evy žádná výjimka. Na rychlé půjčky a nepřiměřeně vysoké úroky z prodlení doplácí mnoho lidí. Jejich příběhy končívají i obstavením účtu, v horším případě i nemovitosti.

„Lidé si je obvykle sjednávají pod marketingovým tlakem a bez rozvahy a na to jejich poskytovatelé sázejí. Často si přitom půjčují na zbytné zboží, jako je drahé oblečení či elektronika,“ vysvětluje finanční poradkyně.

I výbavu do školy proto doporučuje rodičům pořizovat vždy s chladnou hlavou a střídmě.

„Důležité je se nenechat zlákat reklamou, například na nový krásný odlehčený batoh, který je ale v porovnání s ostatními o desítky procent dražší,“ upozorňuje a přidává i pět základních rad, jak se vyvarovat unáhleným nákupům na dluh.

Pět rad, jak se zbytečně nezadlužit

1: Střídmé nakupování – Při nákupech je dobré se držet pravidla raději méně než více. Spotřebního zboží bývá na trhu přebytek, cokoli se dá kdykoli dokoupit.

2: Zboží v akci – Obchodníci se počátkem školního roku předhánějí v nabídce vybavení pro děti. Vyplatí se proto sledovat akční nabídky třeba i u řetězcových prodejců.

3: Rozložení nákupu – Nekupovat veškeré věci najednou. Ještě před samotným nákupem je praktické projít loňské vybavení a sepsat si pouze věci, které je třeba doplnit. I přezůvky z předchozího školního roku poslouží i v září.

4: Nepůjčovat si na školní vybavení – Na nákupech je důležité umět říci NE všudypřítomné nabídce rychlých půjček. Při nedostatku peněz je třeba se uskrovnit, v krajním případě požádat o půjčku někoho v rodině. Vždy však jen na to nejnutnější.

5: Nepřistupujte na platbu později – Stejně jako rychlé půjčce je dobré se při nákupech vyvarovat nabídky na pozdější platbu. I to je půjčka, za kterou, především při zpožděné splátce, kupující draze zaplatí.