Na půjčky mezi blízkými pozor. Mohou zhoršit vztahy s rodinou i přáteli

Půjčky a jejich nástrahy, ilustrační foto

Půjčky a jejich nástrahy, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Pokud si chceme půjčit peníze, nejčastěji se spoléháme na svou rodinu. Nejde ale jen o finance. Půjčujeme si i knihy, nářadí a elektroniku. Peníze půjčují svým blízkým dvě pětiny Čechů. Obzvláště v dnešní době ale půjčky mohou v rodině způsobit problémy a narušit vztahy. Ukázal to průzkum Sberbank.

Češi si nejčastěji něco půjčují v rodině. Třetina z nás se nebojí půjčit majetek ani přátelům, každý šestý půjčuje i známým, sousedům, kolegům. „Půjčování má u nás dlouhodobou tradici, šetří náklady a posiluje mezilidské vztahy. Fenoménem dnešní doby je i sdílená ekonomika, která podporuje půjčování a pomáhá šetřit životní prostředí. Nezbytná je však důvěra a spolehlivost,“ říká Radka Černá, tisková mluvčí Sberbank. Vzájemná důvěra je důležitá pro 94 procent dotázaných. Pro 95 procent je rovněž důležité, aby peníze byly splaceny včas.

Co si půjčujeme nejčastěji

Mezi nejčastější věci, které si půjčujeme, patří knihy, potom je to nářadí a elektronika. Nejvýše ale pochopitelně stojí peníze. 42 procent Čechů má zkušenost s půjčkou od nejbližších. To ale přináší jisté riziko. Třetině dotázaných se kvůli nesplaceným dluhům zhoršily vztahy s rodinou nebo přáteli.

„Rozčarování často vzniká kvůli tomu, že obě strany mají odlišné očekávání. Na rozdíl od půjčky v bance si dopředu nevyjasní podmínky, termín vrácení celé částky nebo výši splátky, to pak může narušit vzájemné vztahy,“ vysvětluje Radka Černá ze Sberbank.