Základem distanční výuky je kvalitní připojení. Jaká je nabídka operátorů?

Domácí výuka (ilustrační foto)

Domácí výuka (ilustrační foto) Zdroj: istock.com

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

V dnešních dnech je pro žáky i studenty základem pro kvalitní online výuku dobré připojení. Jak se k tomu postavili mobilní operátoři? 

Samoživitelé a sociálně znevýhodnění žáci

Společnost T - Mobile darovala rodinám samoživitelů 500 notebooků s rychlým připojením. Dále mohli žáci základních škol, kteří jsou ze sociálně znevýhodněných rodin získat SIM karty s neomezenými daty zdarma na 3 měsíce. SIM karty jsou rozdávány prostřednictvím škol. Celkem mobilní operátor věnoval 20 tisíc SIM karet.

„České školství není na distanční výuku připravené a věděli jsme, že jednou z příčin je i chybějící rychlé připojení v sociálně slabších rodinách. Obrovský zájem základních škol v podobě stovek emailů denně nás ale překvapil. Abychom mohli vyjít vstříc dalším žadatelům o pomoc, rozhodli jsme se navýšit počet datových SIM karet na dvojnásobek,“ řekl Juraj Bóna, výkonný ředitel T-Mobile pro Českou republiku. 

I Vodafone se pokusil pomoci nejvíce zasaženým rodinám, které si internet pro zajištění on-line výuky nemohou dovolit, poskytuje 500 modemů pro pevné internetové připojení a konektivitu na půl roku zdarma a dalších více než 300 ve spolupráci se společností CETIN. V součtu jde o pevné připojení zdarma na půl roku pro více než 800 rodin.

Pro studenty

Společnost T-Mobile spustila od začátku nouzového stavu do konce listopadu neomezená data pro uživatele tarifu Student. „Dále pak studenti, kteří jsou uživateli poslední generace Můj tarif, dostali trvale data navíc, aniž by se zvýšila cena jejich tarifu. Jestliže dávají přednost předplacené kartě, dostávají za každé dobití 10 GB dat navíc. A pokud se namísto mobilních dat studující rozhodnou pro rychlý internet na doma, mohou využít připojení v nejvyšší dostupné rychlosti na půl roku jen za 299 korun,“ uvádí tisková mluvčí T-Mobile, Kateřina Mikesková.

Společnost Vodafone nabízí studentům speciální tarif #jetovtobě Neomezený, který má neomezená data. Navíc nabízí speciální tarif učitelům, který je kombinací mobilního a pevného připojení.

I O2 myslelo na studenty. Již v záři se studenti do 26 let mohli dočkat vylepšených tarifů. V tarifech O2 YOU byly zdvojnásobeny datové objemy a mladí lidé mohou využít nabídky tarifu s 20 GB daty a neomezeným volání. Za tarif měsíčně zaplatí 549 korun. Do nabídky pro mladé operátor přidal také tarif s neomezeným množstvím dat.

Nabídka pro školy

O2 připravil nabídku určenou pro školy. Akce začala už na konci léta. Vzdělávací instituce se díky ní mohly už s předstihem připravit na druhou vlnu pandemie a vybavit své žáky kvalitními notebooky a modemy pro připojení prostřednictvím mobilní sítě. Nabídka, která je pro školy stále platná, umožňuje aktivaci mobilního připojení jen ve chvíli, kdy je skutečně potřeba. Školy tak nemusí hradit měsíční paušály.                                                                           

Dále operátor nabídl připojení pro potřebné též školám zapojeným v nadačním programu O2 Chytrá škola. K dispozici budou mít neziskové organizace jak mobilní, tak pevné připojení k internetu. Doba trvání této nabídky bude určena dle aktuální epidemiologické situace, minimálně však po dobu následujících tří měsíců.