Zaměstnáváte zdravotně postižené? Čekají vás změny

Invalidní vozík (ilustrační foto)

Invalidní vozík (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Ministryně Marksová podala vládě návrh, který by měl změnit oblast zaměstnávání handicapovaných osob. Pro firmy a organizace, které tyto osoby zaměstnávají, by mohlo vše být transparentnější a jednodušší.

V současnosti je systém chráněných míst nepřehledný, neefektivní a administrativně náročný. Mělo by ho nahradit takzvané uznání zaměstnavatele na chráněném trhu práce. Po změnách by zaměstnavatelé měli mít jasno v tom, kde je hranice mezi volným a chráněným trhem práce.

„Chceme, aby do systému podpory chráněného trhu práce vstoupili jen takoví zaměstnavatelé, kteří budou řádně prověřeni a kteří nebudou zneužívat státem poskytovanou podporu,“ uvedla ministryně Michaela Marksová.

Kompenzace pro firmy

Podle návrhu by firmy, které zdravotně postižené zaměstnávají, měly být kompenzovány. Při starém zůstane vyplácení příspěvku zaměstnavateli, který s Úřadem práce ČR uzavře dohodu o uznání zaměstnavatele na chráněném trhu práce. Ale nově již jako příspěvek na podporu zaměstnávaní osob se zdravotním postižením na chráněném trhu práce.

Úřad práce bude moci zaměstnavateli dát i příspěvek na částečnou úhradu provozních nákladů. Tento příspěvek už ale nebude spjatý s chráněným pracovním místem, ale s náklady vynaloženými v souvislosti se zaměstnáváním osoby se zdravotním postižením.

„Dalším důvodem změny zákona je nedostatek relevantních údajů o firmách zaměstnávajících více než 50 procent osob se zdravotním postižením z celkového počtu zaměstnanců. Proto bude zaměstnavatel uznaný na chráněném trhu práce nově předkládat ÚP ČR pravidelnou roční zprávu o své činnosti. Prostor pro takzvané přefakrutované zboží omezí snížení dosavadního 36násobku průměrné mzdy v národním hospodářství poskytovaného plnění zaměstnavatelům na 28násobek,“ uvedlo MPSV.