Vydařený týden na Wall Street. Mmcité navyšuje plány tržeb a zisků. DRFG chystá velké změny

Úspěšný týden na Wall Street

Úspěšný týden na Wall Street Zdroj: Midjourney

Nejnovější přísun informací, postřehů a zajímavostí ze světa investic.

V tomto vydání Investičního newsletteru e15 se dočtete:

  • Wall Street má za sebou velmi úspěšný týden,
  • výrobce městského mobiliáře Mmcité navýšil plány tržeb a zisků pro letošní rok,
  • majitel brněnského emitenta dluhopisů DRFG spojuje, co dříve rozdělil,
  • portfolio manažer z J&T Michal Semotan vybírá automobilky, jejichž akcie mu přijdou atraktivní,
  • plus mnoho dalšího dění ze světa investic.

Jaroslav Krejčí (twitter: @JKrejci_)


Co nás zaujalo 📻

Wall Street má za sebou nejvydařenější týden za posledních dvanáct měsíců. Trh nejspíš začal sázet na to, že je cyklus zvyšování úrokových sazeb ze strany americké centrální banky u konce. Tento názor podpořila páteční data z trhu práce, která vyšla hůře, než se čekalo.

Fed ponechal na středečním zasedání měnového výboru klíčovou úrokovou míru beze změny na úrovni 5,25 až 5,5 procenta. Jde o nejvyšší úroveň od počátku tisíciletí. Američtí centrální bankéři teď budou dál pozorně sledovat vývoj inflace a podle toho se zařídí. Zatím tvrdí, že sazby chtějí držet výš delší dobu, dokud nebudou mít jistotu, že dostali inflaci pod kontrolu.

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Archiv newsletteru

Nejsledovanější index S&P 500, který odráží vývoj cen akcií velkých amerických korporací, si i v reakci na aktuální měnovou politiku centrální banky minulý týden připsal 5,9 procenta. Technologicky zaměřený ukazatel Nasdaq posílil dokonce o 6,5 procenta. V obou případech šlo o nejlepší týdenní zhodnocení od loňského listopadu.

Vývoj hlavních amerických indexů v posledních dvanácti měsících Google Finance

Zdroj: Google Finance

Dařilo se ale i akciím menších firem, které bývají v průměru méně ziskové a obvykle zadluženější – jejich index Russell 2000 posílil minulý týden dokonce o 7,6 procenta. Podobně úspěšný týden měl naposledy v únoru 2021. A kdo na konci předchozího týdne koupil do svého portfolia cenné papíry fondu ARK Innovation ETF investorky Cathie Woodové, mohl během pouhých pěti dní zhodnotit kapitál o 19 procent.

Silná výkonnost cenných papírů menších firem a také spekulativních titulů (na něž sází fond ARK) by mohla naznačovat, že to nejhorší má americký akciový trh již za sebou. Přece jen během předchozích tří měsíců odepsal S&P 500 9,4 procenta a Nasdaq 11,3 procenta. 

Opatrnost je však přesto na místě. Hlavní obavou zůstává, že se vyšší úrokové sazby, a tedy dražší úvěry a hypotéky dříve či později odrazí v menších útratách domácností a nižších investicích firem. Výsledkem by mohla být recese, kterou mnozí ekonomové předpovídali již pro letošní rok. Takový nepříznivý scénář by mohl poslat ceny akcií zase dolů.

Makroekonomické predikce však nemusí příliš zajímat drobné investory, kteří pravidelně posílají peníze do podílových či ETF fondů zaměřených na americké akcie. Jakákoliv příští korekce na trzích by pro ně naopak mohla představovat další příležitost k levnějším nákupům, tedy průměrování nákupní ceny za výhodnějších podmínek.


Stručně

  • ČNB prodloužila období neměnných úrokových sazeb. Základní úroková sazba zůstala i po čtvrtečním měnově-politickém zasedání bankovní rady na sedmi procentech, kde se nachází už od loňského června. Pro snížení sazeb hlasovali dva centrální bankéři, zbylých pět se vyjádřilo pro ponechání dvoutýdenní repo sazby beze změny. (e15)
  • Porota amerického soudu ve čtvrtek uznala zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama Bankmana-Frieda vinným v případě miliardové zpronevěry. Jednatřicetiletému podnikateli nyní hrozí desítky let za mřížemi. (e15)
  • Kurz akcií americké polovodičové společnosti Onsemi se na konci října propadl kvůli horšímu vývoji hospodaření. Její plány ohledně investic v Česku se však alespoň prozatím nemění. Firma, která dodává čipy například automobilkám, zaměstnává v Rožnově pod Radhoštěm kolem dvou tisíc lidí. Do rozšíření výroby chce v tuzemsku investovat až dvě miliardy dolarů. (e15)
  • Nepříznivý vývoj na finančních trzích se v posledních dvou letech projevil negativně mimo jiné i na hodnotě investic nadačních fondů prestižních amerických univerzit, jako jsou Princeton, Harvard či Yale. (Pitchbook)
  • Jihokorejský regulátor zavádí s platností od pondělí zákaz prodejů na krátko, tedy „sázek“ na pokles ceny akcií. Opatření bude platit přinejmenším do poloviny roku 2024. Podle úřadu je důvodem neférová, a někdy i nelegální aktivita zahraničních bank. (Reuters)
  • Hospodaření konglomerátu Berkshire Hathaway, v jehož čele stojí Warren Buffett, se ve třetím čtvrtletí propadlo do ztráty. Důvodem byl pokles cen akcií v portfoliu. Více vypovídající provozní zisk, který na rozdíl od čistého zisku nezohledňuje výkyvy na burzách, však dosáhl rekordních 10,76 miliardy dolarů. (Reuters)

Děje se na trzích

Akcionáři českého burzovního nováčka Mmcité mohou být spokojení. Výrobci městského mobiliáře, s jehož akciemi se od léta obchoduje na trhu Start pražské burzy, rostou tržby i zisky. Vedení firmy díky dobrým výsledkům za prvních devět měsíců dokonce navýšilo letošní plán hospodaření.

Tržby společnosti Mmcité za první tři čtvrtletí vzrostly meziročně o 27 procent na přibližně 800 milionů korun. Tahounem byly zejména zaoceánské trhy – brazilský a americký. Firmě Mmcité se rovněž podařilo nastartovat byznys v Mexiku. Za celý rok letošní rok její management očekává tržby až 1,3 miliardy korun.

Provozní zisk EBITDA vzrostl za první tři čtvrtletí na 83 milionů korun v porovnání s 61 miliony za celý minulý rok. Pro letošních dvanáct měsíců očekává firma výsledek EBITDA mezi 90 až 100 miliony korun. Původní cíl pro tento rok byl přitom „pouze“ 85 milionů.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat