ANALÝZA: ANO neslábne, opozice posiluje

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš.

Předseda hnutí ANO a premiér Andrej Babiš. Zdroj: ČTK

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček u voleb.
Předseda Pirátů Ivan Bartoš.
Předseda ODS Petr Fiala.
4
Fotogalerie

Vítězství vládního hnutí ANO, které začíná povážlivě hořknout, růst opozičních Pirátů a STAN a další prudký pokles koaliční ČSSD i komunistů tolerujících kabinet. Tak dopadly volby do krajských zastupitelstev, které jsou považovány za test spokojenosti s mocenským uspořádáním. Navzdory koronavirové nákaze k nim přišlo o něco více lidí než před čtyřmi lety, účast dosáhla téměř 38 procent. V prvním kole souboje o třetinu Senátu zabodovali Starostové a nezávislí a ODS, největší ztrátu má sociální demokracie.

Nesplněné přání

Příznivci opozice ocenili spojování liberálních a konzervativních stran. Pokud se dohodnou i před volbami do Poslanecké sněmovny v příštím roce, mohou získat silné karty. Přesto je možnost, že by sestavili vládu bez uskupení Andreje Babiše, nadále málo pravděpodobná.

„Skvělý výsledek. Byla obrovská nejistota, jestli přijdou naši voliči,“ prohlásil šéf ANO a nařkl opozici ze „spiknutí nenávisti“. „Jediný jejich program je porazit Babiše příští rok,“ dodal v narážce na sněmovní klání.

Před volbami se premiér netajil přáním většího zisku zastupitelských mandátů, aby ANO jeho soupeři nevyšachovali z krajských rad. Oproti minulým volbám si však polepšilo pouze o necelý jeden procentní bod a dva mandáty, kterých má nyní 178 z celkových 675.

Hledání spojenců

I když hnutí skončilo v deseti regionech první na pásce, ztratilo největší a nejlidnatější Středočeský kraj. Přes výhru nebude mít hejtmana ani na jižní Moravě a Pardubicku, kde už jsou koalice před podpisem. V dalších čtyřech krajích zatím ANO obtížně hledá spojence.

Naprostý debakl utrpěla tradiční levice, nezvítězila ani v jednom kraji. Sociální demokracie se z více než patnáctiprocentní podpory propadla pod pět procent. Ze 125 mandátů jí zůstalo 28. KSČM usedne jen ve čtyřech zastupitelstvech, z 86 mandátů obhájila 13.

„Máme jako strana čisté svědomí, udělali jsme maximum. Říkal jsem, že pokud budeme v některých krajích přes deset procent, bude to úspěch. Ukazuje se, že takové kraje jsou,“ uvedl předseda socialistů Jan Hamáček s tím, že za fatální nespokojenost s vládou výsledky nepovažuje. Před sněmovními volbami se chce zaměřit hlavně na severočeské regiony.

Čekání na změnu

Druhý nejvyšší zisk hlasů po ANO mají Piráti, kteří se s ODS přetahují o pozici nejsilnější protivládní formace. Potvrdili tak zakotvení na politické scéně, za rok mohou být hlavním vyzyvatelem Babišova hnutí.

„Naším cílem není vyklepnout jiné strany, ale dělat dobrou politiku a plnit náš program,“ řekl lídr Pirátů Ivan Bartoš. Ambici získat hejtmanský post mají na Vysočině.

Spokojeni mohou být i Starostové a nezávislí. K libereckému hejtmanovi Martinu Půtovi pravděpodobně přidají vládu nad Středočeským krajem pro jedničku kandidátky Petru Peckovou. STAN uspělo i na Královéhradecku, kde bojovalo o hlasy s ODS. Osvědčilo se mu i spojenectví s Piráty na Olomoucku.

„Výsledky jsou začátkem odrazu k tomu, že v České republice je možná změna. A ona přijde,“ komentoval výsledky šéf Starostů Vít Rakušan. Jeho hnutí skončilo v krajských volbách na pátém místě.

Zisk ze spojenectví

Na předvolebních koalicích vydělala také ODS, která dosáhla na třetí nejvyšší počet hlasů. I v případě občanských demokratů je však stanovení celorepublikových výsledků komplikované. Samostatně získali skoro sedmiprocentní podporu a s dalšími stranami pak dalších 7,9 procenta. O ty se však modří musejí rozdělit s lidovci či TOP 09, s nimiž společně kandidovali.

„Liberálněkonzervativní opoziční síly tyto volby jasně vyhrály, a s tím budeme dál pracovat,“ řekl předseda partaje Petr Fiala. Zopakoval, že o tom, jak bude ODS postupovat v celostátní politice do sněmovních voleb, se veřejnost dozví do Vánoc.

Skokan Okamura

Vedle Pirátů je největším skokanem krajských voleb Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Strana přesvědčila o 5,5 procenta voličů více než minule, umístila se na čtvrté příčce.

Místo dosavadních osmnácti mandátů jich bude mít pětatřicet. To je však o patnáct méně, než byl cíl uskupení. Koaliční potenciál SPD je navíc velmi malý. Možnost získat křesla alespoň ve dvou krajských radách, jak plánuje Okamura, se aktuálně nejeví jako reálná.