Komentář Tomáše Prouzy: Obušky proti demokracii

Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala

Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala Zdroj: Reuters

Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
Situace v Katalánsku během neoficiálního referenda vygradovala
28
Fotogalerie

Záběry, které včera přicházely z Katalánska, rozhodně nevypadaly jako z civilizované Evropy. Policejní těžkooděnci útočí na lidi, kteří chtějí hlasovat o svém osudu, brutálně napadají a obušky mlátí ženy, násilím odnášejí pokojně protestující staré lidi. Podobné záběry jsme poslední dobou vídali ve zprávách z demonstrací v Rusku. Je nepochopitelné, že něco takového dovolí, a dokonce i obhajuje premiér západoevropské demokratické země.

Ano, referendum o samostatnosti Katalánska bylo protiústavní. Jasně to potvrdil i španělský ústavní soud, takže to bylo něco jiného než třeba referendum o samostatnosti Skotska, jehož konání schválil britský parlament. A ano, hlasování se zúčastnilo méně než 45 procent Katalánců, a i když se naprostá většina z nich vyslovila za samostatnost, pořád je to méně než demokratická polovina. Výsledek by měl znamenat, že osamostatnění Katalánska není na pořadu dne.

Jenže to všechno by platilo, pokud by kvůli brutálnímu postupu španělské policie hlavní zprávou včerejška nebylo 844 zraněných, kteří chtěli projevit svou politickou vůli. Snaze Katalánců osamostatnit se bude po včerejšku fandit mnohem více lidí. A to i kvůli tisícům fotografií a videí dokumentujících na sociálních sítích a zpravodajských webech, jaké následky má ve Španělsku snaha projevit vlastní názor. Korunu tomu dodal osobně španělský premiér Rajoy, který policejní excesy hájil, místo aby se zastal svých občanů proti zbytečnému násilí.

Ztratit Katalánsko by bylo pro zbytek Španělska tvrdou ranou – tvoří sice jen šest procent území Španělska a 16 procent populace, ale vzniká tu více než pětina španělského HDP a 26 procent exportu, vybere se tu 21 procent všech daní a míří sem 24 procent turistů. Ekonomický dopad odchodu Katalánska by byl velmi citelný, nemluvě o dopadu politickém.

Jenže místo toho, aby španělská vláda zkoušela vést dialog a hledala cestu, jak napětí v Katalánsku uvolnit třeba posílením autonomie, jakoukoli komunikaci odmítala. Ne, že by katalánští separatisté byli k dialogu s Madridem o tolik vstřícnější – ale po včerejším brutálním postupu španělské vlády bude pro řadu lidí v Katalánsku mnohem jednodušší podporovat odtržení od Španělska.

Podívejte se, jak během katalánského referenda zasahovala policie:

Přitom prostor pro kompromis určitě byl. Podle řady průzkumů chtělo více Katalánců větší autonomii než úplné odtržení. Ale po včerejšku lidé do ruky bohužel dostali jasný argument, že se španělskou vládou v Madridu není a nebude řeč.

Pro ty, kteří v katalánské debatě obhajují cestu dialogu, dohody a pokud možno i setrvání ve Španělsku, bude teď situace mnohem, mnohem těžší. Hlavně kvůli zaslepenosti a tvrdohlavosti španělského premiéra Mariana Rajoye.

Autor je bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti