Čižinského sen o široké koalici v Praze se rozplývá. Pro Piráty nejde o zásadní požadavek

Jan Čižinský ve volebním štábu Prahy sobě.

Jan Čižinský ve volebním štábu Prahy sobě. Zdroj: Blesk:Michal Protivansky/CNC

Zatímco před čtyřmi lety se největší kuloární boje sváděly po volbách o post samotného primátora, nyní jednání drhnou kvůli lidem na kandidátce vítěze. Nic na tom nezměnila pondělní schůzka koalice Spolu pod vedením Bohuslava Svobody, který si pravděpodobně znovu na krk pověsí primátorský řetěz, s Piráty, kterým vadí někteří lidé na soupisce Spolu. Svoboda chce proto ještě v pondělí jednat s hnutím ANO a v úterý s uskupením Praha sobě, aby si vyslechl jejich podmínky.

Praha sobě pod vedením starosty Prahy 7 Jana Čižinského nadále touží po sestavení široké koalice Spolu, Pirátů, Prahy sobě a Starostů, což zřejmě hodlá zopakovat i na úterním setkání se Spolu. Z praktického hlediska to přitom není nutné, hlasy Čižinského uskupení nebudou potřeba, pokud se ostatní tři dohodnou. Svoboda navíc nechce být ve vlastní koalici v oslabení.

„Když sestavujete koalici, můžete do ní přizvat kohokoli, kdo má stejné myšlenky, stejný zájem o město. Musíte ale přemýšlet i nad tím, jak to vyhovuje početně,“ upozornil Svoboda. „Zavrhujeme možnost, že bychom měli proti sobě celek, který bude mít více hlasů než my,“ řekl s odkazem na to, že Piráti, Praha sobě a STAN mají společně 29 zastupitelů. Spolu disponuje 19 hlasy.

Jak Starostové, tak Piráti uvažují o této podmínce pragmaticky. Ani jeden nepřistoupil na Čižinského požadavek, aby společně vytvořili povolební vyjednávací blok. „Trvá stanovisko, že preferujeme koalici na širokém půdorysu demokratických stran. Je to návrh, o kterém chceme jednat,“ řekl opatrně v pondělí dosluhující pirátský primátor Zdeněk Hřib. Podobně smýšlí i lídr STAN Petr Hlaváček, který v tomto případě rovněž hovoří o návrhu, nikoli o požadavku.

Kolik má kdo zastupitelů na pražském magistrátu?

Spolu: 19

ANO: 14

Piráti: 13

Praha sobě: 11

STAN: 5

SPD: 3

„Otázka je, jak moc je to opravdu zájem Pirátů nebo jako moc jde jen o vyjednávací strategii. Domnívám se, že jde spíše o vysokou kartu Pirátů a je to místo, kde by mohli případně ustoupit,“ uvedl politolog Univerzity Karlovy Petr Jüptner. „V pražském ideologickém rozdělení je navíc Praha sobě od Spolu ještě dál než Piráti,“ řekl politolog. S každým kolem vyjednávání, které nikam nevede, se podle něj zvedají akcie ANO. To skončilo na druhém místě a dokázalo by se Spolu zajistit většinu v městském zastupitelstvu. Takovou spolupráci si nicméně příliš nepřeje celostátní vedení stran.

Dohoda by zde byla nicméně zřejmě hladší, než o jakou se pokouší Spolu s Piráty. „Každé jednání s Piráty je velmi obtížné,“ řekl Svoboda po pondělním jednání s tím, že si Piráti chtějí nechat schválit koaliční smlouvu – obsahující personální obsazení jednotlivých postů v radě – krajským fórem. „Takže jakákoli dohoda, kterou děláte, zůstává tak trochu na vodě,“ postěžoval si Svoboda.

Právě personální otázky nejvíce komplikují vyjednávání. Piráti nechtějí spolupracovat s trestně stíhanými politiky, konkrétně třeba s lidoveckým Janem Wolfem v kauze sportovních dotací, a vadí jim kumulace funkcí. Tou disponuje hned několik zastupitelů za Spolu, ať už jde o poslance Svobodu nebo o europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09). Podle Svobody jsou takové podmínky, na kterých trvá i Praha sobě, neakceptovatelné.

Jednání se nicméně podle obou táborů posunula a začalo se hovořit o programu, na velké rozpory zatím politici nenarazili. Další jednání Pirátů a Spolu má proběhnout ve čtvrtek.