Počet Pražanů se bude rychle zvyšovat, chybí byty, shodli se kandidáti na primátora

Turisté na pražském Staroměstském náměstí

Turisté na pražském Staroměstském náměstí Zdroj: E15/Anna Vackova

V hlavním městě budou za dvacet až třicet let žít až dva miliony lidí, odhadují lídři a další kandidáti stran v pražských komunálních volbách. Podle nich je třeba ve spolupráci s developery postavit několik tisíc bytů ročně.

Praha se bude rychle rozrůstat a musí se na to připravit, shodli se lídři a další kandidáti stran, které mají šanci dostat se do městského zastupitelstva. Na předvolební debatě pořádané Institutem pro politiku a společnost, který spadá pod ANO, odhadli, že v roce 2050 bude v Praze žít 1,8 až dva miliony lidí. Aby měli kde bydlet a ceny bytů a nájmů byly dostupné, mělo by se ročně postavit pět až deset tisíc bytů.

„Musíme odstranit bariéry. Potřebujeme nový stavební zákon, aby v něm byla jen základní pravidla. Zbytek si už obstarají obce,“ uvedl exministr financí Ivan Pilný, který je trojkou kandidátky ANO. 

Podle lídra ODS a bývalého primátora Bohuslava Svobody lze dnes moderními technologiemi postavit bytový dům za několik dní. „V Praze se nestaví 40 tisíc bytů, které jsou naplánované, ale nemají potřebná povolení. Pokud s tím něco neuděláme, stane se Praha městem na jednu návštěvu. Lidé se podívají na Hrad, k Tančícímu domu a pak půjdou pryč,“ prohlásil.

Jakub Landovský, který je jedničkou kandidátky ČSSD, míní, že musí být město kvůli rostoucímu počtu obyvatel dobře průjezdné. Kromě obchvatů, z nichž vnější spadá do působnosti státu, by investoval hlavně do MHD. V bytově politice je pro zvýšení půjček pro mladé ze Státního fondu pro rozvoj bydlení. „Současných jeden a půl milionu nestačí ani na garáž,“ připomněl.

Praha podle Landovského není banka a neměla by proto mít na účtech nevyužitých sedm a půl miliardy korun, jako nyní. „Za tyto peníze si může koupit byty od developerů za daleko výhodnější ceny než jednotliví občané a převést je do městského bytového fondu,“ podotkl Landovský.

Lenka Burgerová ze sdružení Praha sobě Jana Čižinského připomněla, že Praha má momentálně na dva tisíce bytů, které nikdo nevyužívá, protože nejsou opravené. „Uvnitř města jsou pak velké nevyužité plochy, které lze zastavět. Radnice musi spolupracovat s developery za jasných a přísných pravidel. U nás na Praze 7 trvá vyřídit stavební povolení do jednoho roku,“ uvedla.

Matěj Žaloudek, který je pětkou kandidátky Strany zelených, nevěří tomu, že v Praze se nedají dělat nové věci, dokud nebude fungovat vnější okruh D0. „Za čtyři roky, tedy v příštím volebním období, se nepostaví. Zatímco západní města umí regulovat přebujelou automobilovou dopravu, v Praze je problém schválit nový přechod,“ dodal.