Pražský lídr Pirátů Zdeněk Hřib: Město bytovou politiku má, chybějí mu ale byty

Zdeněk Hřib

Zdeněk Hřib Zdroj: ČTK

Zdeněk Hřib
2
Fotogalerie

Pirátský kandidát na pražského primátora Zdeněk Hřib představil svou vizi pro hlavní město. Za největší problémy považuje korupci, dopravu i ceny bydlení. „Je nezbytné si jasně vymezit hranici mezi sdílenou ekonomikou a klasickým podnikáním,“ říká. Lídrem pražských Pirátů pro letošní komunální volby se Hřib stal v březnu, když zvítězil ve vnitrostranickém hlasování nad Danielem Mazurem.

Na rozdíl od vašich konkurentů na post primátora nejste příliš mediálně známý, je to při kampani problém?

Jsou tady i jiní lídři stran, o kterých jsem také nikdy neslyšel. Často slýchávám výzvy, aby do politiky šly nové tváře, tak jsme vsadili na novou tvář. 

Do pražského zastupitelstva jste neúspěšně kandidoval i v minulých volbách. Co se změnilo za tu dobu?

Před čtyřmi lety jsem kandidoval na ne úplně volitelném místě kandidátky. Mojí motivací ke kandidatuře je, že chci nějakým způsobem změnit Prahu k lepšímu. Vychovávám tři děti, které tady budou žít a budou intenzivně využívat některé městské služby. Samozřejmě chci, aby město fungovalo tak, aby přinášelo svým obyvatelům co nejvyšší přidanou hodnotu.

Co je momentálně nejpalčivějším problémem Prahy?

Je obtížné vybrat ze všech palčivých problémů Prahy ten skutečně nejpalčivější. Je poměrně zjevné, že Prahu stále trápí velká míra korupce. Snad není týden, kdy by se nevynořila nějaká nová korupční aféra. Druhý nejzásadnější problém Prahy je samozřejmě dopravní situace.

Je tady spousta dlouhodobých problémů v dopravě, které vyžadují urgentní řešení. A potom je to cena bydlení, která se urvala ze řetězu a bude nutné ji nějakým způsobem účinně řešit.


Vše o komunálních volbách najdete zde >>>


Máte představu, jak to udělat? 

U vysokých cen bydlení bude nutné použít vyvážený mix opatření. Jednak jde o odbrždění brownfieldů, to znamená umožnit stavět na bývalých průmyslových areálech, které jsou v širším centru. Dále určitou rehabilitaci nájemního a družstevního bydlení. Město by mělo podpořit družstevní bydlení, například majetkovým vstupem do družstev nebo poskytováním pozemků zaštítěných administrativní podporou.

Další oblast je nájemní bydlení. Město by se mělo stát aktivním hráčem na realitním trhu a mít byty, kterými bude moci reálně a účinně provádět svoji bytovou politiku. Praha má bytovou politiku, akorát nemá byty, které by mohla použít. Dále je třeba, aby se městské byty využívaly smysluplně a nepřidělovaly se prominentům. Na magistrátu jsme zjistili, že se dávají lidem, kteří nemají žádný problém s tím, aby si pořídili i komerční nájem na velmi dobré adrese.


Všechny články k cenám bytů najdete zde >>>


To by se za nás určitě nestávalo. Další oblastí je pochopitelně regulace Airbnb. Je nezbytné si jasně vymezit hranici mezi sdílenou ekonomikou a klasickým podnikáním. Tím směrem se dnes Airbnb stále častěji ve městě ubírá. Je tady celá řada bytů, které nejsou pronajímané jen přes prázdniny, když člověk odjede na dovolenou, ale jsou regulérně pronajímané jako podnikatelský záměr od prvopočátku.

Často vystupujete proti takzvaným smart řešením, co vám na nich konkrétně vadí? 

Vadí mi, že ve skutečnosti nejsou vůbec smart. Smart city je primárně o tom, že město otevře svá data k využití ostatních subjektů a na základě těchto otevřených dat vznikají nové služby, které město dělají smart. Smart city pro mě je třeba internetový signál v metru. Stávající reprezentace ale tento koncept pojala jako absolutně předražené wi-fi na Petříně za dva miliony.

To je věc, která by se dala zařídit s prakticky nulovými vstupními náklady a za pár stovek měsíčně. Prezentuje se tady, že smart city jsou solární lavičky, na které si ve vedru ani nesednete, nebo chytré lampičky, které mají solární panel schovaný pod stromy. To není smart city, to jsou drahé hračky, které se někomu líbily, a chtěl za ně utratit peníze u spřátelených firem.

Zdeněk Hřib

Vystudoval 3. lékařskou fakultu UK, v současnosti vede Institut pro aplikovaný výzkum, edukaci a řízení ve zdravotnictví. Je členem správní rady VZP. Angažoval se v iniciativě proti privatizaci Nemocnice Na Františku. Je ženatý a má tři děti. Od října 2013 byl registrovaným příznivcem Pirátů, členem se stal v dubnu 2017. Neúspěšné kandidoval do pražského zastupitelstva v minulých komunálních volbách. V Pirátské straně aktuálně působí jako garant pro oblast zdravotnictví.

Další kandidáti na primátora

Petr Stuchlík, nestraník za ANO
  • podnikatel, spoluzakladatel finančního poradenství Fincentrum, v minulosti vedl obchodní oddělení elektronických médií ve skupině MAFRA
Bohuslav Svoboda, ODS
  • bývalý pražský primátor, v současnosti zastupitel hlavního města Prahy a Prahy 2
Jiří Pospíšil, TOP 09, STAN a KDU-ČSL
  • od roku 2017 předseda TOP 09, poslanec Evropského parlamentu, v minulosti působil jako ministr spravedlnosti nebo děkan právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni
Marta Semelová, KSČM
  • zastupitelka hlavního města Prahy, povoláním učitelka, poslanecký mandát v roce 2017 neobhájila, letos kandiduje zároveň do Senátu
Jakub Landovský, ČSSD
  • advokát a politolog, syn herce Pavla Landovského, náměstek na ministerstvu obrany

Jan Čižinský, Praha Sobě

  • poslanec, starosta Prahy 7, pražský zastupitel, kvůli sdružení Praha Sobě pozastavil členství u lidovců