Strany utratí za krajské volby desítky milionů. Často ale slibují i to, co hejtmani neovlivní

Předseda ODS Petr Fiala při zahájení kampaně pro krajské volby.

Předseda ODS Petr Fiala při zahájení kampaně pro krajské volby. Zdroj: Blesk:ROBERT KLEJCH / CNC Robert Klejch

ODS zahájila kampaň pro krajské a senátní volby.
2
Fotogalerie

Letos se konají první krajské volby, kde platí limit pro financování kampaní. Úřady budou dohlížet na to, aby strany v každém kraji neutratily více než sedm milionů korun. Pokud budou strany samostatně kandidovat ve všech krajích, smějí utratit až 91 milionů korun. Další miliony pak mohou vydat na senátní volby, které proběhnou souběžně. Většina sněmovních stran ale nečeká, že by limitu dosáhla.

„V krajských i senátních volbách plánujeme naplnit zákonný limit z padesáti až šedesáti procent,“ odhaduje mluvčí ODS Václav Smolka. Občanští demokraté mohou letos jen získat, po minulých krajských volbách v roce 2016 neměla strana jediného hejtmana.

Naopak velký tlak bude na ANO a ČSSD, které po minulých volbách získaly shodně po pěti hejtmanech. Zbylé tři kraje si rozdělili komunisté, lidovci a Starostové pro Liberecký kraj. Obě strany tehdy v kampani utratily kolem 80 až 90 milionů korun.

Ani jedna z vládních stran však zatím nechtěla odhadovat, kolik utratí letos. „Kampaň zahajujeme později než ostatní a její podobu a financování jsme ještě neschvalovali. Záležet bude také na situaci kolem koronaviru, zda to bude kontaktní kampaň nebo se půjde jinou cestou,“ řekl mluvčí hnutí ANO Martin Vodička.

Sociální demokraté pouze odkázali na svůj transparentní účet. Už nyní však očekávají, že nynější počet hejtmanů neobhájí a leckde budou mít potíže se vůbec dostat do krajského zastupitelstva.

„Podle našich průzkumů to vypadá, že sociální demokracie na jihu Čech stejně tak jako na Vysočině a v Pardubickém kraji by neměla být zcela neúspěšná, očekáváme zisk mezi sedmi a deseti procenty,“ řekla současná hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD), která počítá s kampaní v kraji za dva miliony korun.

Starostové, lidovci nebo Piráti počítají s kampaněmi za několik desítek milionů korun. Tradičně úspornější předvolební kampaň chystají komunisté nebo hnutí SPD.

Vzhledem k povaze voleb, dává ve většině případů část peněz centrála a zbytek si shánějí samostatné krajské organizace. Ty se spoléhají na dary od příznivců a leckde i od členů a samotných kandidátů. „S dary i mimořádnými příspěvky členů v kampani již tradičně počítáme,“ řekla mluvčí Pirátů Karolína Sadílková. Strany kromě toho v mnoha krajích ušetří na tom, že kandidují v koalicích.

Souběžně s krajskými volbami proběhnou dvoukolově i senátní, ve kterých rozhodnou voliči o obměně třetiny horní komory. Každý kandidát smí utratit maximálně 2,5 milionu korun. Většina stran počítá s tím, že na senátní volby vydá maximálně deset milionů korun.

Strany v současnosti dokončují kandidátky, domlouvají se poslední koalice a představují se programy. ODS slibuje, že už nedovolí vypnutí celé ekonomiky, sociál ní demokraté slibují investice do zdravotnictví a sociálních služeb a Piráti chtějí zase zrychlit realizaci dopravních staveb.

Senátní volby 2020: Podívejte se na přehledný seznam kandidátů>>>

Často přitom jde o věci, které nemají hejtmani zcela ve své kompetenci. „Ten kraj je takový zvláštní hybrid mezi lokální a celostátní politikou. Lidé ke krajským politikům nemají vybudovaný vztah, často nevědí, co kraj vlastně může ovlivňovat,“ míní Karel Komínek z Institutu politického marketingu.

„Je těžké voličům vysvětlovat, že část silnic má na starosti kraj a další kus zase stát. Často se pak děje, že strany slibují i věci, které ten kraj reálně ovlivnit nemůže,“ dodal Komínek s tím, že na rozdíl od komunálních voleb ty krajské více odrážejí nálady v celostátní politice.